Всяка жена иска да има здрава и гладка коса, хубаво лице и стегнато тяло. Опитваме се да го постигнем чрез безкрайни диети, антицелулитни масажи, огромни порции витамини, скъпи процедури. Но се оказва, че за да решим проблемите си, ни е необходимо само масло от грейпфрут.

Използване

Маслото от грейпфрут се грижи за външния вид и настроението ни.

Маслото не отстъпва по целителни свойства на пресния плод. Ще разберете как да го използвате за лице, коса, отслабване от тази статия. Как с негова помощ можете да се избавите от пъпките и целулита. Ще Ви предложим интересни рецепти, които можете да използвате вкъщи.

Маслото от грейпфрут се получава от плодовете на дървото. Няма да срещнете в дивата природа грейпфрутови дървета. Казват, че дървото се е появило при кръстосване на портокал и помело. Смята се, че родината му е Барбадос, а някои казват, че е Индия. Днес дървото се отглежда в Америка, Европа и Азия.

Маслото от плодовете, по-точно от обвивката им, се получава чрез студено пресоване. За един килограм етерично масло са необходими 100 килограма пресни кори от плода. Ароматът, получен от маслената течност, е много приятел и лек, а цветът – жълт, жълто-зелен. Продуктът се използва в ароматерапията.

Ползи и вреди

  • Освен в козметиката, етеричното масло е добро диуретично и холеретично средство. Маслото тонизира и възстановява силите, въздейства като антидепресант и дезинфекцира добре.
  • Маслото от грейпфрут се използва широко. То помага при болки в гърлото, болести на устната кухина. Могат да се приготвят капки за нос, състав за инхалации, компреси, добро средство е при махмурлук, може да се справи и с дисбактериоза.
  • Ароматерапията е отделно направление за действието на маслото. Ароматът му може да успокоява нервите, да придаде самоувереност. Ако усещате нервно напрежение, можете да се възползвате от смес от ароматни масла: по капка иланг-иланг, лавандула, грейпфрут и 2 капки масло от мандарина. Тази смес придава бодрост.
  • Етеричното масло от грейпфрут повлиява и върху био енергията ни. Учените казват, че ароматът му ни носи успех, финансово благополучие, способност да решаваме дипломатично проблемите. Някои хора избавя от излишната самоувереност, а на други им дава сили и им помага да придобият смелост и да създадат нови запознанства.
  • Маслото не е вредно, но не трябва да забравяте, че това е цитрусово растение и е силен алерген. Не се препоръчва и да използвате маслото, когато излизате на слънце, защото то е фототоксично.
  • Етеричното масло от грейпфрут се използва в много сфери, най-много в козметиката. Ще разкажем за това подробно.

Масло от грейпфрут за лице

  • Грейпфрут изравнява цвета на лицето и се бори с пъпките.Маслото тонизира кожата на лицето, подпомага работата на мастните жлези и намалява количеството мазнини по лицето, свива порите. Подходящо е повече за мазен тип кожа. Етерът задържа добре влагата в кожата, което помага да запазим младостта ѝ, да не изсъхва, да се забави състаряването ѝ.
  • Противовъзпалителното му действие ще премахне пъпките от лицето. Ако го използвате системно, ще Ви спаси не само от пъпките, а и ще Ви предпази от черните точки. За да се избавите от пъпките, трябва да нанесете маслото върху тях, като се опитвате да не нанасяте върху здравата кожа.
  • Макар че говорехме за мазната кожа, маслото може да се използва при всеки тип кожа. Трябва само да добавите няколко капки в маските, кремовете, лосионите си.
  • Можете да избелите кожата си, да изсветлите пигментните петна и луничките си. За тази цел Ви трябват 2 с. л. масло от облепиха, към които да добавите 2-3 капки от това масло. Получената смес можете да използвате като маска (да нанесете за 30-40 минути) или като крем (без да измивате). Ако използвате постоянно това козметично средство, луничките ще станат по-малко забележими.
  • Вариантите за маски с грейпфрут са много. За проблемна кожа можете да смесите няколко капки с глина или мандариново масло. Най-важното е да не добавяте прекалено много от маслото. За един крем са достатъчни 5 капки. Не нанасяйте сместа около очите си.

За коса

С помощта на козметичните средства с грейпфрут можете бързо да възстановите косите си и да им върнете здравия вид. Вече споменахме, че етеричното масло ще се справи с мазната кожа на лицето. Точно така ще се справи и с мазната коса. То нормализира отделянето на кожни мазнини, това помага не само да се справите с мазните коси, но и да овлажните сухите краища.

Масло от грейпфрут укрепва косата, прави я гладка и я подхранва.С негова помощ ще се справите и с косопада, ще укрепите космените луковици, ще се избавите от цъфтящите краища и от пърхота. Косата Ви ще стане копринена, гладка, блестяща, ще можете да се грижите за нея много по-лесно.

  • Маслото от грейпфрут може да се използва в чист вид, като капнете няколко капки върху четката/гребена си. Тази процедура се нарича аромасресване. Можете да добавите няколко капки в шампоана и балсама си. Можете да си правите маски вкъщи.
  • За подхранваща маска ще Ви трябва 1 жълтък, 1 ч. л. мед, 3-4 капки етерично масло от грейпфрут, 1 ч. л. зехтин. Всички съставки трябва да се нагреят леко и да се нанесат върху косата, включително върху корените и краищата. Омотайте главата си в плик и топла кърпа. Маската трябва да се измие след 30 минути. Използвайте тази маска не по-често от веднъж седмично.
  • Ако искате косата Ви да расте по-бързо и да стане по-здрава, можете да направите следното: смесете 1 с. л. масло от гроздови семки и по една капка от следните етерични масла: от грейпфрут, розмарин, градински чай. Нанесете тази смес по корените си и дръжте така около час-два. Колкото по-мазна е косата Ви, толкова по-дълго стойте с маската. Трябва да се прави веднъж на три дни. Тя е щадяща и не дразни скалпа.

Как да се избавите от целулита с маслото?

Това масло се използва за отслабване и за коригиране на фигурата. То намалява апетита, влияе благотворно на храносмилателните процеси, стабилизира обмяната на веществата, премахва усещането за тежест в корема, извежда от организма вредните вещества, гори мазнините. Освен това влияе положително на настроението, тонизира и избавя от депресия.

Съчетанието на масла и правилно хранене ще е по-ефективно. Откажете се от кексовете и тортите, сладкото, майонезата, а в ястията си можете да добавяте по 1-2 капки от масления концентрат.

Маслото от грейпфрут помага срещу целулит.

Можете да добавяте от маслото не само в яденето. Можете да капете по 5-6 капки във ваната, но не стойте повече от 20 минути в нея. След такава вана няма да усещате глад, настроението Ви ще се приповдигне, ще сте пълни с енергия. Полезно е и да вдишвате парите, а освен това  в кожата Ви ще проникнат полезни вещества, което подпомага отслабването.

Ефективни са и масажите с маслото от грейпфрут. За да има резултат, трябва да масажирате проблемните участъци регулярно не по-малко от 20 минути.

Етеричното масло ще Ви помогне да се избавите от целулита. С негова помощ можете да си правите антицелулитни масажи. Смесете по 5 капки грейфрут масло, масло от пачули и масло от лайм, 50 мл зехтин, тиквено или друго базово масло.

Ако искате да отслабнете, се препоръчва да използвате не само масло, а и плодове грейпфрут, а също и да тренирате и да се храните балансирано. С една дума – комплексно е. Но не забравяйте за дозите. Големите дози могат да се отразят негативно върху организма Ви и да причинят изгаряне.

Маслото на основната на грейпфрут не е от най-евтините, но си струва. Използвайте предложените от нас рецепти и Вие, фигурата Ви, косата и тялото Ви ще са просто уникални.