Полезните свойства на карамфила

Карамфилът се използва много в кулинарията и е една от най-любимите подправки. Полезността му е много голяма, а специфичният му и неповторим аромат е много трудно да се сбърка с нечий друг. Но ползата на карамфила не се ограничава само в кухнята. Тази подправка би била полезна и при профилактика и дори за лечение на някои заболявания.

Химичен състав на карамфила

Съставът на карамфил е пълен с витамини, които оказват благотворно влияние върху здравето на човека

Полезните свойства на карамфила до голяма степен се дължат на уникалния му състав, който е пълен с различни микроелементи, витамини и други вещества. Независимо от сорта на подправката, която използвате, може да бъдете сигурни, че няма да Ви навреди: ще запълни кухнята Ви с вълшебен аромат, а тялото Ви със здраве.

Карамфилът съдържа в състава си белтъчини (около 6 гр на 100 гр), мазнини (20 гр), въглехидрати (27 гр). При това 13% от карамфила са фибри, които влияят много положително върху работата на червата. Полезността на карамфила се изразява и в това, че приблизително 20% от състава му е чисто етерично масло, което е богато на ароматни съединения, оказващи положителен ефект върху организма. Всеки сорт на карамфила е полезен.

Подправката карамфил може да се похвали със забележителен мултивитаминен комплекс, тъй като в състава му влизат:

  • Витамини от В групата;
  • Бета-каротин;
  • Аскорбинова киселина;
  • Витамин В;
  • Различни микро и макроелементи (калий, калций, магнезий, селен, цинк и други);
  • Витамин К.

За какво и как помага карамфилът?

Карамфил помага при зъбобол, нередовен и болезнен цикъл, има антибактериален ефект и диуретични свойства

Ползата на тази подправка е в противовирусните и антибактериалните и свойства, които могат да се сравняват само с тези на хвойната. Лечебният ефект е много бърз, затова зимата е хубаво да наблягате на карамфила.

Карамфилът е отлично средство за профилактика на вирусни заболявания, които се предават по въздушно-капков път.

От тази подправка се боят и чревните инфекции. Може да я добавяте към ястията, а също и да правите инхалации с етерично масло от карамфил.

Друг вариант да преборите проблемите с храносмилателната система, е един продукт на компания Now Foods – Fresh Green Black Walnut Wormwood Complex 60 ml, в чийто състав влиза екстракт от карамфил. Това е течна хранителна добавка, която има и успокояващ и антисептичен ефект.

Използването на карамфила в медицината

Лечебните свойства на карамфила позволяват да го употребяваме в медицината, където подправката се използва много широко. Ползата на тази подправка е основана до голяма степен на евгенол. Това е така нареченото карамфилово масло, което подарява на подправката този специфичен аромат.

Терапевтичните свойства на карамфила:

  • Спазмолитик;
  • Анестетик;
  • Антибактериално средство;
  • Патогонно и диуретично средство.

Kroeger Herb Cloves™ 100 капсули на страхотна цена е хранителна добавка с карамфил, която помага при чревни инфекции и за отслабване

Полезността на карамфила позволява да се използва и в стоматологията, тъй като се справя прекрасно с увреждането на лигавиците, бори се с възпалителните процеси при пародонтит, кариес, пулпит. Предците ни са знаели за това свойство на карамфила и са го смилали на прах, с който са лекували зъбите си. Днес използват етеричното масло от карамфила за приготвянето на временни пломби.

С помощта на този ароматен помощник карамфил може да се справите с внезапната диария, а също да премахнете подуването на корема си и да поправите работата на стомашно-чревния си тракт като цяло. Етеричният концентрат от карамфил е лечебен природен антисептик, който се бори с паразитите, вредоносните бактерии, които развалят здравето ни. Освен това карамфилът се справя с мускулните спазми. Може да се използва и при гинекологични заболявания, а с негова помощ може да повишите маточния тонус и да стабилизирате менструалния си цикъл. Тук много добре би се справила една хранителна добавка на компания Kroeger Herb - Cloves™ 100 капсули, която Biomall.bg предлага за Вас на прекрасна цена.

Ароматът на маслото от карамфил е природен афродизиак. Много добре помага и при артрози, артрити и травми по тялото. А отварата на основата на това растение може да се използва при очни заболявания. Рационална би била употребата на карамфил при понижено налягане.

Карамфил за отслабване

Ценността на карамфила за отслабване е много голяма, защото ароматът му се бори отлично с повишения апетит. Мленият карамфил може да се добавя активно към ястията, ако Вие искате да отслабнете. Ние знаем, че много подправки стимулират апетита, но ароматният карамфил го притъпява. Може да го ползвате не само като подправка, а и под формата на етерично масло, с което да си правите масажи. Антицелулитните масажи с карамфилово масло ще Ви помогнат бързо да се справите с портокаловата кожа, ще подобри обменните процеси в дермата, ще активира прилива на кръв и в резултат на това ще се избавите от излишните сантиметри по бедрата.

Масло от карамфил – чудотворен аромат за добро нервно здраве

Карамфил е ароматна подправка, която подобрява паметта и има успокояващо действие

Човекът от древни времена е забелязал, че етеричното масло от ароматния карамфил оказва доста активно въздействие върху психичните и нервните процеси, които протичат в човешкия организъм. Например, ако Ви е нужно бързо да възстановите силите си след интензивни физически и емоционални натоварвания, възползвайте се от маслото на карамфила. То спира нервните тикове по тялото, има ярко изразен загряващ ефект. Медиците са доказали, че ароматът на карамфила в пъти увеличава обема на паметта, избавя от истерия и дори помага да подредите мислите си. Мирисът на карамфил способства укрепването и каляването на характера, помага да се справите с неувереността си и да преборите тревожността. В далечните времена нашите предци са използвали карамфила, за да се защитят от негативното влияние на други хора, които ние днес наричаме „енергийни вампири“. Карамфиловият целебен аромат помага за възстановяване на силите след операции, травми, тежки боледувания.

Ето колко полезен е карамфилът за цялостното ни добро здраве. Тези и други продукти с карамфил може да откриете при нас в Biomall.bg на топ цени! Ние предлагаме изцяло натурални добавки с карамфил, които ще подобрят както физическото, така и психическото Ви състояние, ще подобрят ежедневието и сексуалния Ви живот.