Много се говори за разделното хранене. През последните години то нашумява все повече и повече, а мненията на най-различни лекари, диетолози и дори хора, които говорят от личен опит, се различават повече от деня и нощта. Според едни разделното хранене е полезно, здравословно, помага за загубата на килограми, даже и помага да изглеждаме по-младолики. От другата страна са тези, според които то е просто поредната измислена тенденция и е поредната глупава диета, по която жените полудяват. Какво всъщност знаем за разделното хранене, на какво се базира теорията му, в какво се състои и къде е истината? В тази статия ще Ви разкажа всичко, което трябва да знаете за този вид хранене, а на Вас ще оставя да решите дали да сте поредният му почитател или още едно попълнение в отбора на противниците.

 Според едни разделното хранене е плезно, здравословно, помага за загубата на килограми, даже и помага да изглеждаме по-младолики.От къде идва теорията на разделното хранене и на какво се базира?

И до ден днешен никой не може да назове само едно име, което да е отговорно за идеята за разделно хранене. Първите идеи за този начин на хранене се появяват още през 19 век, а в популяризирането му се включват редица лекари и учени. Едни от най-известните имена, взимали участие в многобройните изследвания и опити, са д-р Уилям Хей, д-р Айзък Дженингс, д-р Ръсел Такър Трол, д-р Хърбърт Шелтън.
Теорията за разделно хранене се базира на биология и биохимия. Тя определя процесите на храносмилане и химичния характер на храната. Учените, сред които разделното хранене е на почит, обосновават избора си с твърденията, че организмът ни притежава "храносмилателен интелект", което ще рече, че тялото ни има способността да различава храната според химичните й параметри. Другото, което те прилагат в подкрепа на вярванията си, е, че храносмилането ни се влияе от приетата храна, според храносмилателните ензими и киселинността в различните звена на организма.

Разберете още за разделното хранене тук: Какво представлява разделното хранене?