Често от специалисти в областта на здравословното хранене може да се чуе, че Японската диета е един от най-добрите начини за хранене в света. Разбира се, за хората в региона, а и за тези, които я практикуват по целия свят, това не е диета, а начин на живот. Едно от най-популярните изказвания за японския начин на живот е, че жените там не остаряват и не напълняват. Факт, на който често сме ставали свидетели. Храненето е ключов фактор в постигането на този краен резултат.

Какво включва японската диета?Японците залагат на много пресни зеленчуци.

  • Както можем да се досетим, на първо място е рибата и рибните продукти
  • Морските дарове
  • Зеленчуци и плодове
  • Ориз
  • Соя и соеви продукти

Типично за този тип хранене е, че се сервират малки порции и храната се консумира бавно и с насладa. Японците често използват израза „Храни се първо с очите си”. Подобно на известната чаена церемония, в този край на света е много важно трапезата да изглежда красиво и да е изключително подредена.

Ползи на японската диета:

  • Японците са хората със сравнително най-голяма продължителност на живота за сравнение с целия свят. Средната продължителност на живота на жените е 86 години, а на мъжете - 79 години.
  • Още по-важно е, че до средна възраст 75 години повечето японци се радват на изключително здраве и липса на всякакви болести и оплаквания.
  • В тази част на света затлъстяването не е познато – само 3% от хората в Япония могат да се причислят към тази група, за сравнение – 11% във Франция и 32% в Америка.
  • Този начин на хранене доказва, че можем да повлияем на въздействието на гените върху организма. Учени експериментират и подлагат хора, хранещи се по правилата на Японската диета, на така нареченото „Западно хранене”, резултатът е лесен за отгатване – следва бързо покачване на килограми и много силно покачване на процента телесни мазнини.

Как да прилагаме Японската диета в ежедневието си?

  • Малките порции и красивото сервиране са типични в Япония. обработката й, като предпочитате домашно приготвената храна. Сервирайте и подреждайте масата красиво.
  • Японците се хранят с около 25% по-малко количество калории на ден в сравнение със Западните хора. За да достигнете това доста по-малко количество на прием на храна, започнете постепенно да намалявате приема с около 8%. Това означава при среден прием от 2000 ккал. на ден да консумирате само 160 ккал. по-малко (което се равнява на едно междинно хранене, което при това е нискокалорично или на лишаването от сос). Дори този занижен прием би помогнал за по-продължителен живот в комбинация с повече активност през деня и спорт.
  • Заменете или поне силно ограничете висококалорични и като цяло не много полезни храни, като обработен шоколад (който не е с високо какаово съдържание), чипс, хляб, бисквити, с полезните им аналози: зеленчуци, домашно приготвени полезни десерти, плодове.
  • Сервирайте храната в отделни малки чинийки, а не в една голяма. Учени са доказали, че големите порции ни карат да преяждаме. Докато когато имаме пред себе си по-малки порции, дори не усещаме липсата на храна.

Силата на ориза

Разбира се, една от най-важните съставни части на Японската диета е оризът. Японците консумират около 6 пъти повече ориз от хората в останалата част на света. Малка купичка ориз се сервира с всяко хранене (като по този начин замества хляба), дори със закуската. Важно е да се отбележи, че оризът традиционно се приготвя без масло и може да се овкусява само с подправки. Оризът е източник на комплексни въглехидрати, фибри и ни помага да се чувстваме сити. Което автоматично спира желанието ни за вредни храни като чипсове и снаксове, които, освен всичко, съдържат опасните транс-мазнини. Най-добър вариант е, ако избирате за храната си изключително полезния кафяв ориз.

Много зеленчуци

Японците не само консумират, но и обичат най-вече зеленчуковите ястия. Не е нетипично зеленчукова супа или салата да се сервира и за закуска. Най-често зеленчуците се приготвят леко задушени с малко количество масло от рапица или се поднасят сурови в количества от 4-5 порции на ден.Оризът е ценен източник на въглехидрати.

Риба

Рибата, която традиционно се консумира в Япония, е така наречената мазна риба като сьомга, риба тон, скумрия, сардини, херинга, които са безценен източник на Омега-3 мастни киселини. Това, разбира се, означава, че в тази част на света червено месо почти не се консумира.

Соеви продукти

Соевите продукти, като тофу и зърна едамаме, са чудесен източник на протеини за вегетарианците и веганите, които не консумират толкова червено месо. В Япония често всяко ястие съдържа поне един соев продукт. Традиционно се приготвя супа мисо (мисо са ферментирали соеви зърна) или към ястията се сервират малки парченца тофу.

Десерти

И за десертите в Япония са изключително стриктни – традиционен десерт са красиво аранжирани купички с различни пресни плодове, които са и красиво нарязани. Сладолед и шоколад се консумират, но в много малки количества и доста „по-бедни” откъм вкусове. Това означава, че тези продукти не са толкова сладки. Традиционно след всяко похапване се сервира и зелен чай, което също е много полезен здравословен навик.

Суши

Суши е традиционна Японска храна, която включва в себе си всички по-горе изброени съставни части на японския начин на живот. Важно е при концумацията да не добавяте много соев сос, който съдържа доста сол и също така да обръщате голямо внимание на сдъвкването на храната.