Обичате ли лютивия вкус на чушките? Ако отговорът е да, то тогава Вие сте щастливци, защото чрез лютивия вкус може да се предпазите от рак, както и от диабет и да облекчите различни болки. Капсаицин именно е съединението, което дава лютивият вкус на чушките и ги прави толкова пикантни. Освен в лютивите чушки, капсаицин се съдържа и в пипера кайен, с което той също става толкова полезен.

Съединението капсаицин облекчава болката. Защо съединението капсаицин е толкова полезно?

Това е молекулно съединение, което се съдържа в лютите чушки. Това съединение не добавя допълнителни калории към чинията Ви, но добавя значителни ползи към диетата Ви.

Противоракови свойства

Едно от най-важните свойства на съединението капсаицин е, че може да предпази организма от заболяването рак. Оралният прием на капсаицин може да предпази от рак на простата и на храносмилателната система, както и да убие вече развили се ракови клетки и да предпазва от метастази – доказват проучванията.

Болкоуспокояващо средство

Капсаицин играе ролята на натурално болкоуспокояващо средство за организма. Може да се използва дори за третиране и справяне с упорито главоболие и мигрена. Препоръчва се и налагането на крем от капсаицин върху слепоочията и челото при често главоболие.

Освен срещу главоболие, капсаицин се бори и с различни други болезнени състояния, като дава облекчение и на болки, свързани с артрит, фибромиалгия, остеопороза, както и различни други видове болки в ставите.

Бори се с псориазис

Освен че се бори с болката, капсаицин се прилага и при различни кожни състояния като псориазис и суха кожа. Кремът с капсаицин се прилага при суха, белеща се кожа и се справя с упоритото заболяване псориазис.

Лютите чушки се борят с рака и диабета.

Бори се с диабета

Както и значителна част от суровите и здравословни храни, и полезният капсаицин се използва за предотвратяване и справяне с диабета. Основно това се дължи на факта, че консумацията на храни, богати на капсаицин, нормализира нивата на кръвната захар и инсулиновия синтез както при жени, така и при мъже.

Помощ при отслабване

Ако искате да отслабнете, добавката на храни, богати на капсаицин, е добра идея, която значително ще Ви помогне. Добавете повече люти подправки към менюто си и пътят към по-тънката талия няма да бъде такъв мираж. Лютият вкус доказано се бори с апетита, помага ни да изгаряме повече килокалории, забързва метаболизма и най-вече ни помага да изгорим натрупаните мазнини.

Добра идея е да добавите капсаицин и като хранителна добавка към ежедневието си, тъй като това съединение помага да бъдете в по-добра форма и да издържате на по-големи натоварвания.

Как да приемаме капсаицин?

Важно е, ако не сте сред любителите на лютите храни и все пак искате да се възползвате от ползите на това съединение, да го добавяте бавно към менюто си под формата на люти чушки и пипер кайен. Освен това може да добавите към ежедневието си капсаицин под формата на хранителна добавка и крем.