В нашето забързано ежедневие, при навик да се храним на крак с вредни храни в големи порции, е трудно да запазим здравословно тегло. диетите не вършат работа. И вероятно сте прави, тъй като в повечето случаи диетите не Ви помагат да постигнете желаните резултати или поне не и в дългосрочен план. Въпреки това има много малки, но мощни начини за избягване на често срещаните грешки при диетите. Тези малки трикове ще Ви помогнат да постигнете трайно отслабване и да развиете навици на здравословно хранене.

Ключът към успешното здравословно отслабване

Успешното регулиране на теглото се свежда до просто уравнение: ако изяждате повече калории, отколкото изгаряте, ще напълнеете. Съответно, ако ядете по-малко, отколкото изгаряте, ще отслабнете. Звучи лесно нали? Защо тогава отслабването е толкова трудно?

На първо място, при диетите Вие не можете да отслабвате със същото темпо, както в началото. Когато намалите приема на калории, можете да отслабвате с 1 или 2 кг. на седмица през първите няколко седмици, но след това нещо се променя. Приемате същия брой калории, но отслабвате с по-малко. Докато в един момент спирате да отслабвате. Това е така, защото когато отслабвате, освен мазнини, Вие губите вода и мускулна тъкан и метаболизмът Ви се забавя. По този начин се принуждавате да продължите да намаляте калориите, за да продължите да отслабвате.

На второ място, въпреки че по същество калорията си е калория, тялото Ви реагира различно на различните видове храни. Например изяждането на 100 калории глюкозо-фруктозен сироп ще има различен ефект върху тялото Ви от изяждането на 100 калории броколи. Номерът за трайно отслабване е да се отървете от храни, които са много калорични и Ви засищат за кратко (като сладкишите), и да ги замените с такива, които нямат много калории, но Ви засищат за по-дълго време (като зеленчуците).

На трето място, здравословното трайно отслабване често отнема много време. То изисква търпение и отдаденост. Драстичните диети може да обещават бързи резултати, но най-вероятно ще Ви накарат да сте изгладнели и раздразнителни. Освен това храненето има и емоционална страна, която може да Ви спъне. Ние не винаги се храним само за да задоволим глада си. Често прибягваме към храната за удоволствие или за облекчаване на стреса, а това може да ни провали в усилията ни да отслабнем.

Добрата новина е, че правейки правилния избор за приемане на здравословни промени в начина си на живот, развивайки правилни хранителни навици, не само ще отслабнете, но и ще съумеете да запазите теглото си след това. Нещо повече – това ще Ви направи по-позитивни и по-енергични.

7 съвета как да отслабнем трайно с помощта на здравословно хранене:

1. Избягвайте лесните изкушения

Винаги е изкушаващо да се търсят преки пътища, но модните диети и „магическите хапчета“ предначертават Вашия провал, защото:

  • Чувствате недостиг. Диети, които изключват цели групи храни като въглехидрати и мазнини, са неразумни и вредят на организма ни. Ключът е в умереността.
  • Сваляте килограми, но не можете да ги задържите. Диети с драстично намаляване на калориите, ограничаващи или изключващи определени храни или разчитащи на готови ястия може и да работят в краткосрочен план, но не включват план за поддържане на теглото, така че килограмите започват бързо да се връщат.
  • След края на диетата Вие като че ли качвате килограми по-бързо от преди. Когато намалите драстично калориите, Вашият метаболизъм временно се забавя. След като отново започнете да се храните нормално, Вие ще започнете да качвате килограми, тъй като метаболизмът Ви все още няма да се е върнал на предишните нива.
  • Нарушавате си диетата и се чувствате прекалено обезкуражени, за да опитате пак. Когато диетите Ви карат да чувствате лишения, е прекалено лесно да кривнете от пътя.
  • Човекът от рекламата е свалил 40 кг. за два месеца, а Вие не сте. Рекламите за магически хапчета за отслабване ни дават обещания, които в повечето случаи са просто нереалистични.

Ако вие се хранехте само за да задоволите глада си, никога нямаше да напълнеете.2. Сложете край на емоционалното хранене.

Ако Вие се хранехте само за да задоволите глада си, никога нямаше да напълнеете. Често ли похапвате пред телевизора? Ядете ли, когато сте стресирани или отегчени? Когато сте самотни? Или просто искате да се наградите с нещо вкусно? Ако разкриете кои са емоционалните импулси, каращи Ви да ядете, това може да Ви бъде от огромна полза в борбата с наднорменото тегло.

  • Ако ядете, когато сте стресирани, намерете по-здравословни начини да облекчите стреса. Опитайте с упражнения, йога, медитация или например киснене в гореща вана.
  • Ако посягате към храната в ранния следобед, когато сте отпаднали, разходете се малко на чист въздух, послушайте малко тонизираща музика или си вземете кратка дрямка.
  • Ако се храните, когато сте самотни и отегчени, вместо да посягате към хладилника, обадете се на приятел, разходете кучето си или излезте някъде, където има хора (в мола, библиотеката или парка).

Вижте още: 7 страхотни съвета за здравословно отслабване - част 2