Как да помогнем да детето да се отърве от запека?

Запекът при децата е съпроводен и с колики в корема, метеоризъм, къркорене, болезненост при опит за иде по голяма нужда, тревожен плач, става ясно, че запекът на детето се превръща в проблем за цялото семейство.запекът. Естествено, родителите се тревожат много. Те страдат, объркват се, не знаят какво да правят.

А ако към това добавим, че запекът при децата е съпроводен и с колики в корема, метеоризъм, къркорене, болезненост при опит за иде по голяма нужда, тревожен плач, става ясно, че запекът на детето се превръща в проблем за цялото семейство. И въпросът какво да правим при запек при детето става единственото нещо, което интересува всички.

Какво се смята за запек?

Запек е забавяне или липса на изпразване на червата, съпроводено с дискомфорт, подуване, болки в корема. По принцип количеството време без дефекация, смятащо се за запек, зависи от възрастта на детето.

При новородените изхождането се случва няколко пъти в денонощието и ако бебето се храни естествено, дефекацията при него може да достигне до 8 пъти. При изкуственото хранене е малко по-рядко, но все пак трябва да е поне 2-3 пъти на ден.

Но ако детето не се е изхождало повече от денонощие-две, става дума точно за запек. А и консистенцията на изпражненията е от значение, нормално изхожданията на детето трябва да са кашави, на 2-3 години те са вече във формата на салам. А ако е оформено от плътни топчета, вече трябва да започнем да се притесняваме.

Запекът при децата може да бъде функционален и органичен.

Органичният запек е свързан с аномалии в развитието, вродени дефекти на стомашно-чревния тракт на детето, този проблем понякога се среща след операция на червата, при развитие на адхезивно заболяване, при полипи и тумори в корема).

По-често запекът, разбира се, е функционален и е много по-лесно да се регулира.

Причини за запек при децата

Запек е забавяне или липса на изпразване на червата, съпроводено с дискомфорт, подуване, болки в корема.

Причина за запек при по-големите бебета, кърмачетата и дори при новородените е най-често неадекватно приспособяване на храносмилателния тракт на детето към реалния живот. Много са важни следните фактори…

  • Нарушения в питейния режим на бебето (особено критично е това за бебетата на изкуствено хранене).
  • Неподходящо хранене на кърмещата майка (малко фибри, плодове и зеленчуци, преобладава твърда храна, месни продукти).
  • Ранно и не винаги мотивирано преминаване към изкуствено хранене (за здравето на детето е важно колко може по-дълго време да бъде кърмено, дори и да се дохранва).
  • Развитие на рахит при детето, който способства понижаване тонуса на мускулите, включително и на тези на корема.
  • Нарушения в централната нервна система на детето, свързани с токсикоза през бременността и тежко раждане.
  • Хипотиреоза (понижени нива на хормони на щитовидната жлеза).
  • Нарушения в микрофлората на червата (развитие на дисбактериоза се среща често след неразумно лечение с антибактериални средства).
  • Алергии при детето (по принцип става дума за хранителна алергия, но и другите видове алергии способстват хроничен възпалителен процес в червата и към нарушения в абсорбирането).
  • Желязодефицитна анемия.
  • Психогенен запек (неправилно насилствено приучаване към гърнето, тежка адаптация към детската градина).
  • При прием на някои лекарства, отпускащи мускулатурата, злоупотреба със слабителни.

Е, разбрахме кои са причините за запек при малките, сега е важно да разберем какво да правим при запек при новородено дете, на 1, 2, 3, 4, 5 години.

Бърза помощ при запек в домашни условия

Как да помогнем на детето при чести запеци? Трябва да стимулираме позив към дефекация:

  • Направете лек масаж на коремчето по посока на часовниковата стрелка;
  • Леко дразнение на ануса на детенцето много често предизвиква не само извеждане на газове, но и дефекация заедно с това.
  • Клизма (0.5 л. преварена охладена вода, може да се добави чаена лъжичка глицин за облекчаване на дефекацията).

Лечение на запек на детето в домашни условия

Какво да правим при запек при кърмачета?

  • Можем да помогнем на детето при чести запеци с леки масажи на коремчето, леко дразнене на ануса или клизма. Да пие много течности;
  • Да се храни с продукти, които способстват ускоряване транзита на съдържимото в корема на детето (повече зеленчукови ястия, каши, плодове, въвеждане на трици, полезен е овесеният кисел).
  • При кърмене майката трябва да коригира хранителния си режим – по-малко газообразуващи продукти (грах, фасул, зеле, черен хляб, гъби), продукти, понижаващи чревната моторика (мляко, ориз, какао, черен чай).
  • Диетата при запек при децата също трябва да се промени. Препоръчва се да се въведе цвекло, сливи, печени картофи, салати с растително масло, смокини, сушени кайсии (действат слабително).
  • Много ефективна е тинктура от ленено семе (1 ч. л. ленено семе се оставя да престои в чаша гореща вода за 4 часа, пие се преди лягане).
  • Може да се използват в малки количества и традиционни слабителни народни средства срещу запек – кора от зърнастец, листа от сенна, семена от живовляк, плодове на анасон.

Друго, което идва на помощ при запек на детето:

  • Комплекс от упражнения за пресата, а и като цялото сутрешната физарядка ще помогне да стимулиране работата на червата, особено полезни са упражненията със свиване на краката към корема, дишането с корем, навеждане напред.
  • За най-малките упражненията се препоръчват под формата на игра – да събира играчките като се навежда от изправено положение и други подобни.
  • При постоянен запек в резултат на дисбактериоза ще са полезни пробиотиците и пребиотиците. Днес има много такива продукти. Може да потърсите продукти, които да намалят метеоризма и да стимулират възстановяването на чревната микрофлора. Много продукти от този сорт действат деликатно и помагат при запек, като са и полезни за корема, оказвайки слабителен ефект и служейки профилактично за по-нататъшни проблеми и изхождането.

Свещички срещу запек за деца

За лечението на децата от запек трябва на първо място да се ликвидира проблемът, който предизвиква самия запек. Ако гореописаните физически методи, народно лечение и промяната в храненето при запек не помогнат, лекарите препоръчват ректални свещички. За малките деца и бременните/кърмещите жени най-често се препоръчват глицеринови свещички. Може да се използват и при новородени. Те размекват изпражненията, усилват перисталтиката на червата и продуцират слуз за облекчаване прохождането на изпражненията по долните отдели на червата.

При по-големите деца диапазонът на използваните фармакологични средства се увеличава съществено, но родителите трябва да прегледат състава на свещичките и инструкцията им за употреба. Първо, в състава на средствата може да влиза компонент, който да предизвика алергия, второ, при съществуващи хронични заболявания на червата, правото черво не всички те могат да бъдат използвани. Почти всички аптечни свещички имат противопоказания, запознайте се добре с тях от листовките. Обикновено свещичките при запек действат бързо при децата – след прилагането се изхождат в рамките на 20-30 минути.

Също така, скъпи родители, имайте предвид, че честото и неконтролируемо продължителното използване на такива свещички, слабителни средства може да предизвика привикване (червата спират да работят сами, без стимулиране, понякога се развива синдромът на ленивото черво), може да се получи нарушение на чревната микрофлора, загуба на калий и белтък. Може да се появят раздразнение и възпалителни реакции в аналния канал.

За лечението на децата от запек трябва на първо място да се ликвидира проблемът, който предизвиква самия запек. Ако това е нарушен хранителен режим, трябва да коригираме начинът на хранене, ако е възпалително или друго заболяване при детето, трябва да лекуваме това заболяване, защото запекът много често е само симптом.