Вече сме в разгара на лятото и децата провеждат повече време на чист въздух навън. Все пак искат да покарат кънки, колело, да поиграят на топка с приятели… Развлеченията сега са по-активни, но, за съжаление, при всички тези условия децата се нараняват по-често.

При нараняване, когато детето играе, трябва да му се окаже първа помощкожата: рани, драскотини, ожулвания.

Рана – това е механично увреждане на тъканта, което се характеризира с нарушение на целостта на кожата или лигавицата и е съпроводено с болка, кървене и разраняване. При малките рани увреждането е само на кожата и мастната тъкан непосредствено под нея. Тези рани обикновено зарастват сами. По-дълбоките рани може да са съпроводени с увреждане на мускули, нерви и съдове. Те изискват намесата на лекар.

Ожулвания – това е повърхностно увреждане на кожата, което обикновено засяга горния или няколко горни слоя на кожата. Възникват в резултат на въздействие на тъп, груб предмет (при падане на длан, лакът, коляно). По площ те могат да са доста обширни, засягат нервни окончания, в резултат на което могат да са много болезнени.

Драскотини – увреждане на повърхностния слой на кожата (епидермиса), незначителни са по площ и обикновено са с права, линейна форма.

По принцип при малките рани и ожулванията възниква малко кървене, което спира след 7-10 минути. В тази ситуация е много важно да се окаже на детето първа помощ грамотно, за да не се допусне попадане в раната на инфекция и възникване на груби посттравматични белези. Трябва да имате предвид, че инфекцията може да попадне в раната дори и при най-незначителната раничка!

Спешна помощ при рани и ожулвания за децата

Спешната помощ при ожулвания и рани предполага стопирането на кървенето, налагане на антисептична превръзка и при нужда – обездвижване. В зависимост от локализацията и дълбочината на раната за спирането на кървенето се използва стягаща превръзка.

Ако детето се одраска, нарани се при падане или се ожули, за оказване на първа помощ са необходими кислородна вода, риванол, лепенки, бинт, марля

Преди да се обработи раната или ожулването, трябва да се дезинфекцира, за да се предотврати попадането на инфекция в раната. Кожата около раната трябва да се обработи с чист тампон или бинт, напоен с йод или спирт. След това трябва да се премахнат видимите чужди частици, да се промие и да се обработи самата рана или ожулване. За обработката е подходящо да се използва кислородна вода или риванол. Не се препоръчва раната да се обработва с йод, защото може да предизвика изгаряне на увредените тъкани, а също и да усили болката. Не поръсвайте раната с никакви бактерицидни сухи средства, защото това пречи краищата на раната да се адаптират и да образуват коричка.

След като обработите раната, трябва да наложите стерилна превръзка и бинт, които след това да сменяте периодично. Превръзката трябва да се сложи напречно, а не надълбоко, за да се сближат краищата на раната и да зарасне по-бързо. При повърхностни рани и малки ожулвания може да използвате антибактериална лепенка.

След като обработите раната, трябва да фиксирате ранената част на тялото на детето, да е в покой и по възможност да я вдигнете нагоре.

За разлика от раните, ожулванията зарастват по-бързо и по-добре, ако се оставят открити. Но ако ожулването е голямо, трябва да поставите превръзка. Промийте наранената област и я оставете открита, докато се образува коричка. Ако веднага я бинтовате, бинтът ще се залепи и заедно с него ще премахнете засъхналата коричка.

Зарастването на раните може да е два вида. Възстановяване от първия път – ако раната не е широка, обработена е добре, без признаци на възпаление – се възстановява много бързо, без усложнения и без да се образува дълбок белег. Ако раната е голяма и се е инфектирала, трябва да се превърже повторно и се образува дълбок белег.

Ако кървенето продължи и не премине за повече от 20 минути, ако раната е направена със замърсен предмет или има чужди частици в нея, трябва задължително да се обърнете към лекар. При дълбоките увреждания в областта на ставите, дланите, лицето, врата, порязванията при малкото дете, особено ако то маха превръзката, при наличие на признаци за инфекция (зачервяване, болка и подпухване около раната), когато не е възможно краищата на раната да се съединят с помощта на лепенка или раната е отворена, също трябва да се потърси лекарска помощ.

При нараняване раната на детето трябва да се промие с йод и да се превърже, докато пристигне линейка и не му бъде оказана професионална медицинска помощ

Задължително трябва да потърсите медицинска помощ при необходимост от тетанус.

Какво може да направи лекарят?

  • Да направи първична хирургична обработка на раната, да съедини краищата на отворената рана, да направи шевове или специална превръзка.
  • Да прецени дълбочината на увреждането, при нужда да хоспитализира детето за оказване на специализирана медицинска помощ (при увреждане на съдовете, сухожилията и нервите).
  • Да постави тетанус при нужда.
  • При бактериална инфекция да изпише антибактериален препарат.