Какво е кефир и как влияе върху здравето неговата употреба?

Въпросът за влиянието на кефира върху човешкия организъм днес е все още актуален. Някои експерти твърдят, че тази напитка е много полезен кисело-млечен продукт, но фактът, че в състава и влиза етилов алкохол, предизвиква противоречия.

Тогава възниква този вълнуващ много майки въпрос: не оказва ли кефирът вреда на малкия организъм? Сега ще разгледаме каква е ползата и вредата на кефира за организма ни.

Всичко за кефира

Кефир е кисело-млечен течен продукт, изключително полезен за здравето на човекамляко с помощта на особени гъби, се нарича кефир, чиято родина се смята, че е Кавказ. За тази напитка е присъща гъстата консистенция. Кефирът в Северна Осетия е основен продукт, с помощта на когото са правели супи, а също така в горещите дни са го използвали като напитка, която забележително избавя от жаждата.

В наши дни на рафтовете по магазините има много разновидности на този продукт, различаващи се не само по търговски марки, а и по процент на мазнините, които се съдържат в продуктите.

Цифрите 3,2% и 2,5% говорят за високо съдържание в продукта на мазнини, а 1% и 0% свидетелстват за малко млечни мазнини в продукта. За хората, спазващи кефирна диета (или каквато и да е друга диета) тези показатели са много важни. Но как се употребява правилно?

Благотворното влияние на кефира

Някои експерти в областта на храненето твърдят, че кефирът е не само напитка, този продукт е самостоятелна закуска, в менюто на човек, който не изпълнява особено тежка физическа дейност.

За тези хора една чаша кефир, допълнена с плодове или зеленчуци, може да е пълноценна вечеря. Този кисело-млечен продукт може да подобри процеса на храносмилането, микрофлората на стомашно-чревния тракт. Той е пълноценен източник на бързо и лесно усвояващи се микроелементи. В състава на кефира влизат калций, полезни пребиотици, белтъчини, а също и протеин.

Кефирът съдържа полезни бактерии, регулиращи чревната микрофлора, подобрява храносмилането и засища добреКефирът е просто необходим продукт в случай че се понижи имунитетът на човек или се наблюдава дисбактериоза, а също при промени във функциите на червата и в частност на тяхната микрофлора.

Употребата на кефир е много важна, тъй като в състава на тази напитка се съдържат целебни природни микроорганизми, които регулират в храносмилателната система процесите на микрофлората, а също и подпомагат правилната работа на червата. Компонентите, които се съдържат в кефира, премахват формирането на вредни микроби и други микроорганизми. Тази напитка влияе благотворно на хода на болести на стомаха като ентероколит, гастрит, колит.

Една чаша от тази млечна напитка преди сън е забележително средство, което помага на много хора да преборят проблема безсъние.

Влизащият в състава на кефира триптофан, който придава и чувство на засищане, оказва отпускащо въздействие и успокоява нервната система на човек. Между употребата на кефир и последния прием на храна е желателно да има пауза от 3-4 часа, тъй като за това време изядената по-рано храна успява да се обработи и стомахът ще е празен.

Това способства да се придаде на организма успокоителен ефект и при това се подобрява перисталтиката, като така се нормализира чревната микрофлора.

Диетолозите препоръчват в хранителния си режим да включват кефир хората, които следят теглото си и водят борба с излишните килограми. Тази напитка може да е отлична замяна на едно хранене, тоест няколко пъти в седмицата може да заменят вечерята с кефир.

Кефир ще въздейства на организма по-добре от отказа от храна, тъй като употребеното преди лягане количество белтъчини способства активирането на обменните процеси, следователно употребената храна започва да се изразходва от организма по-бързо.

Много хора знаят, че в случай на поява на запек, кефирът е народно средство, което ще помогне при такива проблеми.

Полезните свойства на кефира

Специалистите отделят някои полезни свойства на тази напитка, за които е добре да знаем всички:

  • Ежедневният прием на кефир предпазва от възникване на атеросклероза;
  • Напитката се препоръчва за избавяне от херпес и астения като допълнително средство;
  • Кефирът е антиоксидант, който ще помогне да удължим младостта си и да ободрим духа си;
  • Този продукт е много популярен в областта на козметологията. Използват се народни средства на основата на кефир за направата на различни маски и средства за подобряване състоянието на кожата и придаване на сила и блясък на косата;
  • Интоксикацията на организма може да се елиминира, ако се използва ежедневно кефир, който помага за доброто му прочистване.

Влиянието на кефир върху детския организъм

Кисело-млечната напитка кефир е изключително полезна за растежа и развитието на децатаалкохол, при това лекарите настояват да включваме кефир в детското меню. Това се обяснява много просто: във всички кисело-млечни изделия, в частност в кефира, максималното ниво на алкохол е 0,04%.

Към всичко до тук ще добавим и че алкохол има във всеки човешки организъм, независимо дали човек употребява алкохол. Това е така защото в организма се отделя това вещество при действието на метаболизма. Например във вътрешните органи като черен дроб, също и в кръвта на човека може да има около 0.015% алкохол, но той не се задържа в тялото ни и излиза чрез потта и урината.

Изключително малка доза алкохол се съдържа и в кърмата, тя е не повече от 0.03%. При това жената не употребява напитки, съдържащи алкохол. И кърмачетата, заедно с млякото от майката, получават не повече от 30 мг. от същия този алкохол, при това в кефира той е много по-малко.

Това е показател за това, че веществото, което се съдържа в кефира, не влияе негативно върху детския организъм, а стотиците негови полезни вещества се отразяват върху функционирането на органите на детето по най-добрия начин. Но трябва да кажем, че ранната употреба на кефир от децатапрез първата половин година от живота им, може да стане причина за възникване на анемия при децата. Затова съвременните специалисти единодушно изказват мнение, че кефир може да се дава на дете над 7-8 месечна възраст, не по-рано.

Влияе ли негативно кефирът?

Единствената вреда, която може да нанесе на организма тази напитка, е само ако продуктът не е пресен. Експертите съветват да се използва кефир, чийто срок на годност е по-малко от 14 дни. Желателно е да не се купуват големи разфасовки, защото съхраняването в отворена опаковка може да доведе до отравяне. Диетолозите не препоръчват кефир да се използва едновременно със сирене, тъй като тези два млечни белтъка могат да провокират нарушения в храносмилането.

В много малки количества специалистите препоръчват да се използва кефир от хора, при които се наблюдават болести на дванадесетопръстника и стомашно-чревната система, особено такива като язва, гастрит и панкреатит.

Необходимо е също да отбележим, че „кефироманията“, тоест постоянната употреба на кефир с цел отслабване може да окаже обратно въздействие на организма. Съдържащите се в кефира минерални вещества, полезни пребиотици, белтъчини и витамини не са достатъчни за поддържане на здравето. Затова, ако дълго време сте на диета с кефир, може да се сблъскате с проблеми като отслабен имунитет и забавяне на метаболизма. Следователно, за да избегнете увреждането на здравето си, се препоръчва да включвате кефир в менюто си като съставен компонент. Може няколко пъти седмично да замените с него вечерята си или следобедната си закуска, но не бива напълно да преминавате само на кефир.