13 вида масла и как да ги използваме в кухнята?

Оказва се, че даже най-добрите ястия може да се развалят с неправилния избор или неправилното използване на маслото. Да, не се ослушвайте. Изборът не е само между маслинено и слънчогледово масло, а начините на приложение са толкова много, че е по-добре да си записвате. Толкова много неща е трудно да се запомнят. Различните температури, различните срокове на годност, различната питателна ценност на маслата ни дават голяма свобода на избор и много нови вариации на любимите ястия, които с помощта на маслата може да се приготвят по-здравословни, по-вкусни и по-леки.

Кокосово масло

Кокосовото масло е модерен деликатес, който придава специфичен вкус на продуктитеМазнините, които се съдържат в кокосовото масло, се превръщат по-лесно в енергия, отколкото останалите аналози. Това ускорява обмена на веществата и в резултат на това се понижава теглото. С маслото от кокос могат да се заменят много от вредните мазнини в популярните рецепти. При умерена температура кокосовото масло подхожда идеално за приготвяне на ястия, а това ще придаде своеобразен вкус на сготвените продукти. Но трябва да избягваме използването му в салатите и маринатите, тъй като при стайна температура то се втвърдява.

Маслиново масло екстра върджин

Това нерафинирано масло е основна съставка в средиземноморската кухня, тъй като притежава оригинален вкус и много полезни свойства. За разлика от другите маслинови масла, екстра върджин не е термично и химически обработено и заради това съдържа повече витамини и полезни минерали. При използването му за готвене трябва също да се съблюдава режимът на температурата. При висока температура то губи повечето от полезните си свойства. Отлично подхожда за салати и сосове.

Масло от авокадо

Маслото от авокадо е универсално средство за готвене на много видове ястиясол.

Топено масло

Този вид масло започна да се разпространява с растежа на популярността на безлактозните диети. При топенето на маслото от него се отделят млечни белтъци, затова може да се използва дори от хора с непоносимост към лактозата. Това е отличен източник на необходимите витамини и мазнини с по-интензивен аромат, отколкото обикновеното масло. Но тъй като се състои само и единствено от мазнини, трябва да се използва в умерени количества. Затова пък може напълно да замени в менюто Ви обикновеното краве масло, а при това дори не се съхранява в хладилник. Заради липсата на млечни съставки, то няма да се развали. И още, подхожда отлично за сандвичи, приготвяне на пиле или риба.

Масло от тиквени семки

Маслото от тиквени семки е богато на витамини и е подходящо за направа на маринатиомега-3 и омега-6. Тиквеното масло има наситен зелен цвят и аромат на ядки, който може прекрасно да допълни вкуса на много ястия. Най-добре е да се използва за леко изпичане и приготвяне на сладкиши, които не изискват висока температура за приготвянето си, тъй като при нагряването на тиквеното масло, то губи редица от полезните си качества. С това масло са добри и салатите, сладоледът и маринатите.

Масло от гръцки орех

Това е източник на богат запас от желязо, цинк, калций и магнезий. Маслото от гръцки орех притежава и необикновен приятен вкус. Използването му за готвене ще помогне да се намали стресът и диастоличното артериално налягане. Най-добре е да се използва в суров вид и не трябва да се пържи и пече нищо с него, тъй като при загряването му то придобива горчив вкус. Затова го използвайте за приготвянето на салати и паста. Това е просто отлично решение!

Масло от гроздови семки

Маслото от гроздови семки е с натурален вкус и е подходящо за карамелизиране на гъбивитамин С. Маслото от гроздовите семена кипи при много висока температура, затова с него може да пържите или печете всякакви продукти. Също така то прекрасно помага за карамелизирането на лук или гъби.

Фъстъчено масло

Това е много калорично масло с наситен сладко-фъстъчен вкус, но в него има много нисък процент наситени мастни киселини и висок процент мононенаситени масни киселини, които помагат да се понижи холестеролът. Препоръчваме Ви да избирате непречистеното студено пресовано фъстъчено масло, отколкото тези сортове, които обикновено стоят по витрините в супермаркетите. Защото последните обикновено се пречистват и дезодорират, като така губят полезността си. Фъстъченото масло се използва в азиатските блюда при приготвяне на месо и зеленчуци.

Сусамово масло

Сусамовото масло придава пикантност на ястията и може да се добавя към сандвичикожата. Вкусът му е много познат и придава пикантност на всяко ястие. Сусамовото масло кипи при висока температура, затова е много универсално. С него може да се готви, да се правят салати, да се добавя към сосове и маринати.

Конопено масло

Това масло влияе положително върху обмена на веществата, понижава холестерола, оздравява кожата. То е много разпространено в козметичната индустрия, но намира приложение и в кулинарията. Тънкият му вкус може да украси много ястия и да разнообрази менюто Ви. Не трябва да минава през термична обработка, а е по-добре да го използвате за смутита или сандвичи, за да им добавите полезна нотка.

Ленено масло

Лененото масло помага за доброто храносмилане и е подходящо за салати и смутитаИзследванията сочат, че ежедневната употреба на лененото масло подобрява храносмилането, намалява риска от сърдечни болести и нивото на холестерола. Но не бива да пържите и печете с него, тъй като при нагряването си то започва да мирише. Може да добавите малко от лененото масло към салатата или смутито си.

Слънчогледово масло

Не е необходимо да Ви напомняме, колко е важно това масло за кулинарията, така или иначе се използва навсякъде. Но не всеки знае, че то има полезни свойства. Слънчогледовото масло помага за профилактика на рак, подобрява сърдечния ритъм, повишава запасите от енергия в организма. Благодарение на универсалните си свойства, маслото от слънчоглед се използва в много рецепти, не се страхува от високите температури и е добро за салати и маринати.

Рапично масло

Маслото от рапица се слави с идеално съотношение на омега-3 и омега-6 мазнини. То помага в профилактиката на рак, артрит и астма. Незаменим продукт е в диетичния режим на хранене, тъй като помага да се намали теглото. Неутралният му вкус и високата му температура на кипене позволяват да се включи във всяка рецепта за готвене.