Нитрати – подобрението, което ни вреди!

Нитратите и нитритите са естествени неорганични йони на азота, които се срещат в почвата, водата и в някои храни и са естествена част от храненето на човека. Когато използваме питейна вода или храна от места, които съдържат азотни подобрения, ние можем да попаднем под въздействието на високи нива на нитрати и на нитрити. Едно от най-опасните последствия за здравето е метхемоглобинемията – окисление на молекулите на желязото в хемоглобина, което води до блокиране на транспортирането на кислорода от кръвта като нарушава нейната функция в процеса на дишане. Особено остро на това са податливи пеленачетата до 4 месечна възраст.

Какво са нитрати и нитрити?

Обикновено най-много нитрати и нитрити присъстват в кореноплодните растенияНитратите (NO3) и нитритите (NO2) са неорганични йони, които се образуват в процеса на естествения кръговрат на азота в природата. Най-разпространени нитрати, като обикновени съдържащи азот подобрения, са селитрите (например калиев нитрат и амониев нитрат).

Как се образуват нитратите и нитритите и как попадат в околната среда?

Нитритите се окисляват лесно и стават нитрати, които най-често се срещат в подземните и повърхностните води. Нитрато-съдържащите съединения, по правило, се разтварят лесно във вода и лесно попадат в подпочвените води. Микробите преработват органичните отпадъци от човека и животните в почвата и водата като сеобразува амоняк, който след това се окислява в нитрити и в нитрати.

Как нитритите и нитратите попадат в човешкия организъм?

Нитратите и нитритите винаги се съдържат в храната. Зеленчуците като зеле, спанак, броколи, цвекло, кореноплодни имат естествено повече съдържание на нитрати, отколкото другите растителни продукти. Човекът е изложен на високо съдържание на нитрати/нитрити от почвата и водата, замърсени с отточни азотосъдържащи подобрения. Също така големи дози от нитрити/нитрати ние получаваме от замърсените хранителни продукти, някои лекарства и определени инхаланти, които изпускат нитритни пари.

Натрупването на нитрати в растенията зависи от много неща: от биологичните особености на самите растения и техните сортове; от възрастта на растението (нитратите са повече в ранните растения, отколкото в късните); от режима на минерално подхранване на растенията, от факторите на околната среда (температура, влажност на въздуха, продължителност на дневното осветяване). Например колкото по-дълга е светлата част на деня, толкова по-малко нитрати има в растенията. Нормалната светлина понижава нитратното съдържание в растенията, затова в парниковите растения нитратите са повече.

Нитратите и нитритите пречат за нормалното клетъчно дишане и функционирането на хемоглобинаплодовете и корените. При малка употреба на нитрати с храната, те не се натрупват, лесно и бързо се извеждат от организма. Но ако те са много, то:

  • Под въздействието на ензима нитратредуктаза нитратите се възстановяват до нитрити, които си взаимодействат с хемоглобина в кръвта и окисляват в него двувалентното желязо в тривалентно. В резултат на това се образува веществото метхемоглобин, което вече не може да пренася кислорода. Затова се нарушава нормалното дишане на клетките и тъканите на организма (тъканна хипоксия), в резултат на което се натрупва млечна киселина, холестерол и количеството на белтъка рязко спада.
  • Нитратите провокират развитие на патогенна чревна микрофлора, която отделя в човешкия организъм токсини, поради което организмът започва да се трови.
  • Нитратите намаляват съдържанието на витамините в храната, които влизат в състава на много ензими, а чрез тях влияят и на всички видове обмяна на веществата.
  • При продължително постъпване на нитрати в организма на човека се намалява количеството йод, което води до увеличение на щитовидната жлеза.
  • Установено е, че нитратите влияят силно за възникването на ракови образувания в стомашно-чревния тракт на човека.

Особено чувствителни към нитратите са децата-кърмачета и тези, в най-ранна възраст.

Защо нитратите и нитритите са вредни за здравето?

Многото нитрати или нитрити може да доведе до остра метхемоглобинемия – опасно за здравето състояние. Хемоглобинът в кръвта пренася кислород от белите дробове към тъканите и пренася въглеродния диоксид обратно към белите дробове. Нормалният хемоглобин съдържа желязо в състояние Fe2+ (черен оксид). Прекалено голямото количество нитрати го привежда до състояние Fe3+ (червено-кафяв оксид), което е анормална форма за хемоглобина, тъй като той губи способността си да снабдява тъканите на организма с кислород (хипоксия).

Нитрати се съдържат в зелевите растения, като при по-ранните растения те са в по-голямо количество, отколкото в по-къснитехронична умора, затруднено дишане и гадене. Тежката форма води до хронична сънливост, кратковременна загуба на съзнание, нарушен сърдечен ритъм, шок, конвулсии, кома, в краен случай – летален изход.

Препаратите, в които има нитрити и нитрати, могат да предизвикат хипотония (понижено артериално налягане). Въздействието на нитратите може да увеличи рисковете от усложнения при бременност като анемия, преждевременно раждане и прееклампсия.

Могат ли нитратите и нитритите да подпомогнат развитието на рак?

Международната агенция по изучаване на рака не отнася нитратите към канцерогените. Все пак редица метаболитни реакции на нитритите могат да доведат до образуването на нитросъединения, някои от които могат да предизвикат рак.

Как нитратите и нитритите влияят върху децата?

Най-застрашени от вредите на нитратите са новородените и бебетата до 4-тия месец

В някои случаи метхемоглобинемията на плода може да бъде сериозен проблем за децата. Повишената алкална среда на стомашно-чревния тракт на бебетата помага за развиването на нитратни бактерии, особено в стомаха и особено след употребата на замърсена вода. Стомахът на големия човек, по правило, има прекалено киселинна среда, за да подпомага значителния растеж на такива бактерии.

Децата във възрастта до 4 месеца са особено податливи към влиянието на нитритите. В рискова група са тези деца, чиято храна се разрежда с вода от замърсени с нитратни източници на вода. Част от хемоглобина на децата в ранна възраст е във форма на фетален хемоглобин, от който нитритите могат по-лесно да генерират метхемоглобин, отколкото при възрастните. Така че децата до 4-месечна възраст, особено недоносените, са най-податливи към това въздействие. Около 30-тата седмица от бременността бъдещата майка и нейното неродено бебе могат да са по-чувствителни към токсичността на нитратите и нитритите.

Как човек може да намали риска от въздействието на нитритите и нитратите?

  • Избягвайте употребата на вода и хранителни продукти с високо съдържание на тези съединения.
  • Внимателно следете съдържанието на водата, особено в районите, където се използват много азотосъдържащи подобрения.За да може максимално да се намали съдържанието на нитратите, трябва да се отрязват зеленчуците в основата и върховете им
  • Може да си набавите нитрат-тестер, който ще Ви помогне да определите продуктите с високо съдържание на нитрати и други примеси.
  • Преди употреба зеленчуците трябва много добре да се измиват с чиста вода и да се изрязват върховете и основите им, тъй като основно нитратите са концентрирани именно там. Кореноплодните и тиквата трябва да се нарежат на парчета и да накиснат във вода за 15-20 минути, за да може максимално да се понижи концентрацията на вредни смеси, тъй като нитратите се измиват и разтварят лесно във водата.
  • Растенията като копър, магданоз, целина трябва да се накисват под пряка слънчева светлина за 2 часа. След това нитратите в листенцата вече ги няма и може да се използват за ядене.
  • Варете зеленчуците, за да намалите количеството на нитратите (50-80%!).
  • Мариноването на зеленчуците също понижава нитратното съдържание в тях.
  • При продължително съхранение нитратите също намаляват.
  • Внимателно преглеждайте компонентите, указани на етикета от производителя, и избирайте тези продукти, които най-добре отговарят на личните Ви потребности и изисквания за качество.

Има ли медицински тестове, които помагат да се определи податливостта на организма от въздействието на нитратите?

Може да се определи нивото на метхемоглобин в кръвта, но не може да се определи дали е предизвикан от нитрати или нитрити. За съжаление, претоварването от нитрати на човешкото тяло започна да расте и проблемът с нитратите днес вълнува всички еднакво. За неговото решение е създадена държавна система за контрол, съгласно която Министерството на здравеопазването е разработило и утвърдило нормативи за допустимото присъствие на нитрати в основните растителни продукти, съобразно традиционната употреба на тези продукти от населението, а също и съобразно възможността от естественото натрупване на нитрати от самите растения. И още трябва да помним, че продуктите, които купуваме, имат издадени сертификати, които сочат какво е съдържанието на нитрати в тях. Затова при покупката на зеленчуци и плодове, особено на пазара, трябва да изисквате документ от частните лица и продавачите.