Мъжете, жените и децата се заразяват с коронавируса SARS-CoV-2 еднакво често. Но последиците от инфектирането са много различни. Решаващи фактори са възрастта, полът и предишни заболявания.

Имаме две новини: добра и лоша. Лошата е, че скоростта на разпространението на коронавируса SARS-CoV-2 в близките седмици и месеци ще продължава да се увеличава и две трети от населението ще се инфектират. В това е сигурен Кристиан Дростен (Cristian Drosten), водещ вирусолог от берлинската клиника „Шарите“. Според него с настъпването на топлите дни и приключването на класическия студен сезон и на грипа ситуацията с новия коронавирус едва ли ще се подобри.

А добрата новина, казва Дростен, е, че при повечето инфектирани симптомите на болестта ще са леки. И по-голямата част от населението горе-долу през есента, когато настъпи поредната вълна от простудни заболявания, ще оформи антитела срещу SARS-CoV-2.

Рискова група – възрастните хора!

В най-рискова група от летален изход при заразяване с коронавирус са възрастните хора, особено тези с хронични болести, диабет, сърдечни и белодробни заболявания.На голям риск в ситуацията с разпространението на коронавируса са изложени преди всичко по-възрастните хора, при това нивото на смъртност расте в геометрична прогресия приблизително над 65-годиншна възраст. В Китай например нивото на смъртност сред инфектираните във възрастовата група до 40 години е 0,2%, но във възрастовата група от 70 до 79 години този показател е 8%, а след 80-годишна възраст – до 14,8%. Затова в периода на пандемията от коронавирус по-възрастната част от населението трябва да е особено защитена, особено ако хората от тази група страдат от хронични болести, които повишават риска от летален изход. Хората, които влизат в тази група, трябва да избягват всякакво струпване на много хора, независимо дали става дума за масови мероприятия, или за срещи на обществени места. Трябва те и хората около тях да са с предпазни маски, за да се намали рискът от инфектиране.

Възрастните хора не трябва да бъдат карани да се грижат за внуците си в случай на карантина или в такива подобни ситуации. Трябва и да се ограничат посещенията им по магазините – роднините им трябва да се погрижат за това, да им занесат необходимите им продукти в дома им.

Почти при всички жертви на коронавирусната инфекция още преди заразяването е имало някакви хронични заболявания. Спрямо анализите на Световната здравна организация рисковете от смърт от коронавирус се повишават, в частност при патологии на сърцето и съдовете, захарен диабет, хронични патологии на белите дробове, хипертония и онкологични болести.

Защо коронавирусът поразява мъжете повече от жените?

По данни на СЗО мъжете умират значително по-често от тази инфекция, отколкото жените: в средата на февруари нивото на смъртност от SARS-CoV-2 в Китай беше 2,8$ за мъжете и 1,7% за жените. Аналогична е била ситуацията през 2003 година в Хонконг при пика на атипичната пневмония. И дори и при обикновен грип мъжете обикновено се заразяват по-често от жените.

Мъжете се заразяват и боледуват от COVID-19 повече от жените заради разликата в хормоналния фон на двата пола.

В сравнение с мъжката имунна система, женската е по-устойчива. Това се обяснява най-вече с това, че женският полов хормон естроген стимулира имунната система и по този начин се бори по-бързо и по-агресивно с болестотворните организми. Мъжкият хормон тестостерон, от друга страна, потиска имунната система.

Освен това има и генетични фактори, казва молекулярният вирусолог Томас Пичман (Thomas Pitschmanm) в разговор с DW. Работата е там, че „някои имуноревалентни гени, например гените, които отговарят за разпознаването на патогените, се кодират в Х-хромозомите“. Тъй като при жените Х-хромозомите са две, а при мъжете е само една, жените са по-облагодетелствани в това отношение.

Но освен генетичната предразположеност, решаващ фактор е начинът на живот. Мъжете водят нездравословен начин на живот повече от жените. В Китай например пушат 52% от мъжете, а процентът на пушещите жени там е няма и 3%. Белите дробове, отслабени от тютюнопушенето, са по-възприемчиви към респираторни инфекции.

Защо децата почти не боледуват от COVID-19 инфекцията?

Заразяват ли се и как протича болестта на коронавирус при децата?Изненадващ факт е, че в сегашната коронавирусна пандемия децата не са „слабото звено“ – сред починалите до момента не е регистрирано нито едно дете. Разбира се, децата също могат да се заразят с коронавирус, но инфекцията при тях протича безсимптомно или в много лека форма. Причината за това не е изяснена докрай. Лекарите предполагат, че при децата се проявява действието на така наречената вродена „неспецифична система“.

Първата специфична имунна защита от патогенните организми при новородените се получава благодарение на кърменето. Майчиното мляко осигурява имунна защита срещу възбудителите на инфекциозните патологии благодарение на наличието на специфични антитела в него – левкоцити, които атакуват всички патогени, които попадат в организма през лигавиците или кожата. Тази „пасивна имунизация“ обикновено продължава, докато децата не създадат своя собствена имунна защита, която се развива до 10-годишна възраст. И дори и след това защитната система не губи способността си да се „учи“ през целия живот на човека при среща с нови патогени.

Пациенти със сърдечни болести и коронавирус COVID-19: какво трябва да знаят родителите?

Прочетете тази информация, за да знаете какво да правите, ако Вашето дете е с болест на сърцето!

Семействата с малки деца и подрастващи с болести на сърцето имат нужда да получат конкретна информация за това как може да повлияе коронавирусът при децата им. Специалистите от отделението по детска кардиология в Hospital Sant Joan de Déu Barcelona отговарят на най-разпространените въпроси относно пациентите със сърдечни патологии и как им влияе коронавирусната инфекция. Предлагаме Ви да се запознаете с основните препоръки, за да разберете как да действате в ситуация, в която подозирате, че детето Ви се е заразило с коронавирус, или в периода на карантина.

По-застрашени ли са децата и подрастващите с болести и пороци на сърцето от заразяване с коронавирус?

Най-общо, момчетата и момичетата с леки пороци на сърцето, такива като вентрикуларен септален дефект или предсърдно септален дефект, при които не е развита сърдечна недостатъчност, а също и пациентите, които са били оперирани успешно, не са с повишен риск от усложнения, причинени от коронавируса.

При сърдечни пороци и заболявания коронавирус COVID-19 протича в зависимост от тежестта на съпътстващото заболяване при децата.Като цяло, педиатричните пациенти са по-малко застрашени от развитие на тежки форми на коронавируса. Но ако говорим за дете със сериозна патология на сърцето, инфектирано с COVID-19, трябва да се имат предвид предишните и съпътстващите заболявания и да се отделя специално внимание през целия период на боледуването.

Кое се смята за сериозно заболяване на сърцето?

Следващите сърдечни патологии се смятат за хемодинамично значими болести на сърцето (включително цианотичните и нецианоотичните пороци на сърцето):

  • Сърдечни пороци, които изискват медицинско лечение;
  • Белодробна хипертензия;
  • 6 месеца постоперативен период след кардиохирургия или операция на сърцето;
  • Болести на сърцето, свързани със синдроми или генетични увреждания;
  • Порок на сърцето, наречен „еднокамерно сърце“.

Освен това пациентите, които са прекарали операция за трансплантация на сърце или които очакват да преминат през такава интервенция, пациентите с неконтролируемо тежка аритмия, перикардит и пациенти със семейна кардиомиопатия и сърдечна недостатъчно, които са на лечение, се смятат рискови.

Може ли имунната система да е отслабена заради наличието на вроден порок на сърцето (ВПС)?

Най-общо, хората с ВПС не би трябвало да имат по-малко компетентна имунна (защитна) система. Някои пациенти със съпътстващи генетични синдроми могат да имат отслабена имунна система, но до този момент при тази група пациенти не е потвърдено да е по-висока честотата на инфектиране с COVID-19 инфекцията.

Какво трябва да имат предвид родителите, ако детето им приема медикаменти за лечение на сърдечно заболяване?

През последните дни се появи информация за повишен риск от усложнения от коронавируса при пациенти, които приемат лекарства като каптоприл, еналаприл, лозартан и други. Но към момента няма достоверни доказателства по отношение на тези пациенти. По тази причина препоръките на кардиологичното общество до този момент не указват лечението с тези препарати да се преустановява. При всички случаи, винаги трябва да се консултирате с лекуващия кардиолог, преди пациентът да спре да приема лекарствата си.

Ако пациент със сърдечен проблем има температура и симптоми на респираторно заболяване?

Ако синът Ви или дъщеря Ви имат симптоми на COVID-19 (температура, кашлица, усещане за недостиг на въздух или общ дискомфорт), първата стъпка, която се препоръчва да предприемете, е да се обадите на лекуващия лекар или на спешния телефон 112. Ако състоянието на детето е силно влошено, трябва да извикате спешна помощ!

Какво да правят родителите, ако детето е било в тесен контакт с човек, при който е доказана коронавирус инфекция?

Съобщете за това и следвайте указанията на представителите на Здравеопазването във Вашия регион, като обърнете внимание върху това, че синът Ви или дъщеря Ви е със сърдечно заболяване.

Помнете! Винаги трябва да следвате съветите на лекаря си, той е запознат с индивидуалните обстоятелства за състоянието на детето Ви.

 

Източници:

https://www.dw.com/ru

https://www.sjdhospitalbarcelona.org/ru