Защо е опасна смяната на времето за нас?

В последно време времето се сменя ту в едната крайност, ту в другата. Ту температурата спада за едно денонощие от +5 до -15˚С, ту буквално за една нощ скача от дълбоките минуси до над 0-та. Циклоните се сменят с антициклони, а и магнитните бури все по-често се появяват.

На такива промени всички хора реагират различно. Някои се влошават здравословно при ясно време, други – при облачно, а трети изобщо не реагират при каквито и да е промени. Най-честите общи реакции са намаляване на работоспособността, потиснато настроение или обратното – раздразнителност, превъзбуда, главоболия и световъртеж. Често вариантите за влошено състояние могат да обхванат всеки орган и система.

Промените в климата се отразяват както на физическото, така и на психо-емоционалното ни състояниеЗащо боледуваме?

Организмът е като камертон. Кожата има множество нервни рецептори – „антени”, чрез които нервната система възприема измененията във факторите на времето. Променя се работата на имунната система, мускулите, ендокринните и други органи. При това това се случва, когато са възбудени или са в стрес. В такива условия там, където е тънко, се къса. А именно – органите и системите, които са вече отслабени от хронични заболявания, започват да проявяват нарушения. Затова, в отговор на „метеорните капризи”, някои хора реагират с нарушения в сърдечния ритъм, други – със „скокове” в кръвното, трети – с диария или запек и т.н.

За да се установи нарушение в здравето, не е достатъчно само да се направят изследвания, когато на човек му е лошо. Първо трябва да се разбере как по принцип се чувства той нормално. Всички показатели, които е прието да се смятат за нормални за „всички”, за някого индивидуално могат да бъдат много относителни. Затова трябва да се правят два пъти изследвания – първия път – в покой, когато човекът не се оплаква от нищо, а вторият – когато не му е добре. Тогава може да се установи коя именно система и доколко е в нарушение. Идеалният план за изследване включва лекарски преглед (невропатолог или специалист, който разбира от съответното заболяване) и три изследвания – електроенцефалограма, имунограма и изследване на хормоналния фон по анализ на кръвта. Това помага да се установи работата на ръководните системи в организма – нервната, ендокринната и имунната, и да се състави грамотен план за лечение, който във всеки случай е индивидуален.

Влияещи фактори

Върху нашето здраве влияят общо 5 фактора на времето: атмосферното налягане, температурата и влажността на въздуха, а също и магнитните бури, и космическите ветрове. Първите четири ние можем да предвидим с помощта на метеорологичните прогнози, но що се касае до космическия вятър (потокът на слънчевата и другите плазми, който влиза в нашата атмосфера) – той е непредсказуем. Интересното е че човек, който е чувствителен към един от факторите, може да не усети другите.

Под действието на „капризите на времето”:

Промяната на времето изтощата имунитета и отключва много болестиИмунитетът се изтощава

При много хора, под действието на честите промени в климата, се изтощава имунната система. Това е така, защото те я провокират да работи в усилен режим. Това явление се нарича „синдром на хиперактивния имунитет” и е много разпространено сега. Не на последно място то се предизвиква и от неумерен прием на препарати-имуностимулаори. Закономерният изход е изтощаването на защитните сили. Под действието на регулярните възбуждащи сигнали, провокирани от промените във времето, изтощението се поддържа постоянно. В резултат на това хората с хиперактивен имунитет са точно толкова склонни към боледуване, колкото и хората с „вял” имунитет.

Съвети:

  1. Не се бъркайте в работата на имунитета, без да се консултирате с лекар.
  2. Не приемайте имуностимулатори по-дълго време, отколкото Ви е изписано от лекар.
  3. Възстановете имунитета си с помощта на препарати-имуномодулатори. За разлика от стимулаторите, те настройват имунитета да работи правилно: ако трябва го понижават, ако трябва ще го повишат.

Магнитните бури са един от главните фактори за обострянето на сърдечните заболявания и диабетаРасте рискът от инфаркт

Под въздействието на смените на времето се отделят хормони на стреса, които сгъстяват кръвта. А сгъстената кръв е склонна към образуване на тромбове преди всичко при хора от рискова група – тези, които страдат от сърдечно-съдови заболявания (атеросклероза и други), съдова форма на вегето-съдова дистония, метаболитен синдром, захарен диабет. Тромбовете са една от водещите причини за инсулт и инфаркт.

Съвети:

Хората от рисковата група трябва регулярно (особено преди и в деня на смяната на времето) да приемат препарати, които разреждат кръвта (по предписание на лекар) – те намаляват риска от тромбози.

Обостря се захарния диабет

Стресовото влияние на смяната на сезоните или времето се отразява и на ендокринните органи. Ярък пример е работата на панкреаса. Под влиянието на „метеокапризите” инсулиновият апарат се изтощава, от което страдат болните от диабет – повишава се нивото на захарта в кръвта им.

Съвети:

За да помогнем на имунитета ни да се справи с промените в климата, трябва да се наспиваме и да се храним здравословно

По време на влошаване във времето диабетиците трябва да контролират захарта си с помощта на домашни анализатори и да не забравят да си приемат понижаващите захарта препарати, предписани от ендокринолог.

Как да не сме зависими от времето навън?

Наспивайте се!

Отдихът на нервната система е базово условие, за да се адаптира добре тя към промяната в климата. При това е важно да си лягате по-рано. До 12 часа един час сън се смята за 2. Затова трябва по възможност да се откажете от нощния живот (клубове и други) – той „нокаутира” нервната система. Особено важно е да се наспивате непосредствено преди промяната на времето.

Откажете се от стимулаторите

Организмът е умна саморегулираща се система. И когато употребяваме различни стимулатори като кафе, чай, алкохол и никотин, ние му пречим, тъй като нарушаваме програмата на неговото самовъзстановяване. Намалете употребата им. Ако пиете по 3 кафета на ден – минете на две. Старайте се да не злоупотребявате поне преди смяната на климата, а най-добре изобщо се откажете от стимулаторите.

Спортът и каляването също помагат да облекчим състоянието си при промяна във времетоПоне един час на ден извършвайте физическа работа

Когато човек ходи, бяга, плува, танцува, работата на хормоните на стреса се настройват правилно в него, а те отговарят за това да се адаптираме по-добре към промените във външния климат. И когато заради поредната промяна, в организма възниква необходимост отново да се възползва от тях, те ще се отделят в това количество, в което е необходимо.

Хранете се „полезно”

Всички продукти ни дават енергия – калории. Но при това някои от тях ни дават полезни вещества, а други – не. Полза има от: месото, рибата, яйцата, киселото мляко (това са белтъци, от които се построяват всички хормони и ензими), зеленчуците (освен картофите) и плодовете (насищат с витамини и минерали). А кашите, хлебните и сладкарските изделия са „голи” калории, тези продукти не са задължителни.

Калявайте се

Както и другите навици, реакциите на адаптацията към сезоните може да се развива. Това може да стане с помощта на каляването. За новаците то трябва да е умерено – организмът им не обича силния стрес под формата на редуване на топло и студено. Затова когато си взимате душ, няколко пъти променете температурата на водата от гореща на хладка – 31-33˚С.