Употребата на захар в големи количества често предизвиква проблеми като наднормено тегло, кариеси, подуване на корема, дисбактериоза, хормонални нарушения, отслабване на имунната система, кожни обриви. Особено опасно последствие от този навик е захарният диабет. Затова някои диетолози препоръчват да се намали количеството на сладки продукти в менюто, а други изобщо призовават да се откажем от тях. В постепенното ограничение се крие коварство.

Захарта е опасна за здравето - употребата ѝ в големи количества води до развитие на сериозни болести като захарен диабет и затлъстяване

Авторите на статиите за здравословно хранене предлагат да заменим млечния шоколад с натурален, а вместо цяла кутия бонбони да изядем вечерта не повече от един бонбон. Но много хора вече знаят, че тези съвети не са много ефективни. Какво да правят тези, които не могат да понасят горчив шоколад? А как трябва да се постъпи, ако след като изядем един бонбон нещата стават още по-зле, иска ни се нещо повече?

Методът на постепенното ограничаване рядко помага да се избавим от зависимостта ни от сладкото. Захарта е наркотик, който предизвиква излив на хормона допамин. Допаминът е важна част от системата за възнаграждаване на мозъка, тъй като отговаря за възнаграждението. При регулярна употреба на белия прах допаминовият център се отпуска. На човек му трябва по-голяма доза сладко. Затова да се предлага на сладокусник да изяде една бонбонче вместо цялата кутия с бонбони е все едно на алкохолик да се предложи вместо бутилка ракия/водка/уиски една малка чашка бира. Е, ще изпие бирата и какво следва после? Мислите ли, че ще се успокои? Точно обратното!

Затова е най-добре да се откажете от сладкото веднъж и завинаги. Това се постига много трудно. Първите седмици могат да се окажат истински изтезание.  Но преодолявайки този период, Вие не само ще подобрите здравето и фигурата си, а и ще усетите невероятен прилив от душевни сили. Захарта е тровела не само тялото Ви, а и мозъка Ви.

Предлагаме Ви списък от ценни съвети, които ще Ви помогнат да оцелеете периода на избавяне от захарната зависимост.

Най-важното – мотивацията

През първите дни ще Ви измъчват натрапчиви мисли за любимите Ви лакомства. Ще си спомняте как на гости при родителите си сте хапвали торта с крем и сте пиели чай, как на Нова година са Ви подарили кутия шоколадови бонбони, как през лятната почивка на море сте се разхождали по брега, ближейки с удоволствие някой сладолед.

Разберете, тези мисли ги предизвиква зависимостта Ви от сладкото! В живота Ви има много хубави моменти, които не са свързани с употребата на вредни храни. Но незнайно защо не изникват тези спомени в съзнанието Ви сега, когато спирате сладкото. Просто се осъзнайте!

Ако спрете сладкото, зъбите Ви ще са бели и здрави, ще имате гъста коса и няма да имате целутитА сега помислете защо изобщо сте взели решението да се простите със захарта. Най-вероятно, защото искате да подобрите здравето си, да свалите излишните килограми и да се избавите от чувството за вина, че имате слабости. Винаги помнете какви прекрасни промени ще се случат скоро в организма Ви. Ето списък с някои от тях:

  • Бели зъби без кариеси.
  • Светла и свежа кожа с равен тен без пъпки и акне.
  • Гъста коса.
  • Силен имунитет, който ще Ви защитава от вируси и инфекции.
  • Строен силует без целулит.
  • Спокойно и умиротворено настроение.
  • Енергия в моментите, когато е необходима тя.
  • Способност да изпитвате удоволствие от всяка храна, а не само от сладкото и бързите храни.

И не само! Не си ли заслужават тези забележителни проблеми да изпъдите глупавите си мисли за сладкото, насадени от объркания Ви мозък? Да, в началото е нужна силна воля. Но после ще се получава от само себе си. След известно време (няколко седмици или месеца) ще гледате спокойно хората, които ядат торти, и няма да изпитвате нищо. В моментите, когато много Ви се прииска нещо сладко, можете да четете в интернет статии за вредата от захарта. И си спомняйте за моментите, когато Ви е било лошо от преяждане с бонбони, спомняйте си за пъпките, за тежестта в корема, за потиснатото Ви състояние и т.н. Не се предавайте! Защото захарта злобно потърква ръце в ъгъла и чака да допуснете грешка.

Не се отказвайте от полезната захар

В плодовете се съдържа полезна захарКато цяло, както вече разбрахте, в тази статия става дума за обикновената захар, която добавят в повечето продукти. Точно от тази захар трябва да се откажете. Не заменяйте захарта с фруктоза, тъй като фруктозата също е бърз въглехидрат и употребата на много фруктоза води до същите проблеми със здравето. На пазара има и други заместители на захарта, включително и натурални (сорбитол, ксилитол). Работата е там, че те, точно както и захарта, се усвояват много бързо от организма, а са и доста калорични. Пък и няма как да излъжете мозъка си с тях. При всички случаи ще изпитвате зверска нужда от сладко.

И все пак е опасно да се отказвате от сладкото напълно. Може да се развие хипогликемия – ниска кръвна захар. На мозъка и като цяло на организма Ви няма да им достига енергия и Вие ще се чувствате зле. Какво да правите?

Употребявайте онази захар, която по принцип присъства в продуктите. Благодарение на фибрите и водата тя се усвоява бавно и се превръща в пълноценна енергия. Става дума преди всичко за сладките плодове и зеленчуци. Захар се съдържа и в растителното мляко, ядките, сухите плодове, картофите. Употребата на тези продукти ще е напълно достатъчна, за да не Ви спаднат силите. А и вероятността да се предадете е много по-малка.

По принцип може да се залъгвате понякога с 1-3 лъжички мед както в чист вид, така и като съставка на някое ястие. Макар да съдържа захар, медът е много полезен за организма, богат е на витамини и микроелементи.

И още един важен момент. Продуктите, които съдържат природна захар, трябва да се употребяват през първата половина на деня!

Измислете си нови занимания и хобита

За да откажете сладкото, си измислете приятни занимания и хобита, особено вечер

По принцип хората ги тегли към сладкото, когато им е скучно. Вечерта желанието се усилва заради натрупаната през деня умора. Затова задължително трябва да си измислите неща, които да Ви разсейват и които задължително трябва да са Ви приятни. Ето списък с някои идеи:

  • Топла вана с ароматни масла.
  • Бродиране.
  • Плуване.
  • Вечерни разходки по нови места в града.
  • Гледане на интересни филми.
  • Четене на книга.
  • Игра с домашния любимец.
  • Компютърни игри.
  • Телефонни разговори с родителите и приятелите Ви.
  • Рисуване.

Да работите вечер е лоша идея. Вечерните занимания трябва да са отпускащи, в противен случай рискът да се предадете ще се увеличи.

Научете се да се справяте с обществения натиск

Един от основните виновници за захарната зависимост е обществото. Колегите Ви на работа пият чай/кафе с бисквити, баба Ви Ви кани с палачинки със сладко, а постоянен атрибут на всеки празник е тортата. Когато живеете сред хора, които постоянно ядат сладко, е много по-трудно да се вземете в ръце. Но не бива да избягвате хората.

Да кажем, че сте на рожден ден на своя приятелка. Вежливо откажете тортата. Не казвайте, че сте на диета. По-добре кажете, че вече много сте се нахранили и нямате повече място. Можете да се поглезите на празника и с други ястия, например с месо, риба, салата, плодове, различни хапки.

Може да отидете на гости на родителите си например. Вземете си полезни лакомства, които най-вероятно ще се харесат не само на Вас, например плодове, включително горски, ядки. Ако ще Ви карат да ядете, нека да не Ви карат да ядете сладко. Най-важното е да не се борите с тези, които обичат сладко. Това си е тяхна работа. Както и това, че Вие сте решили да спрете сладкото. Отказвайте тактично на предложения и не спорете с хората.

Не се настройвайте предварително да загубите. Всъщност много хора са успели да се избавят от захарната си зависимост и сега живеят свободно и пълноценно. Със сигурност ще успеете да извървите трудния път и да победите вредния навик.