Хормонът на мускулната смърт – кортизол

Хормонът кортизол се произвежда в стресова за организма ситуация.При възникване на екстремни стресови ситуации, под въздействието на силни физически натоварвания и при недостатъчно подхранване на нашия организъм, започва да се произвежда хормон, за който ще Ви разкажем тук – кортизол, или както още го наричат – хидрокортизон.

Този хормон се произвежда в кората на надбъбречните жлези. Нормалното ниво на кортизола е около 10 μg/dl, в стресови ситуации скача до 80 μg/dl, а ако ситуацията е наистина шокова, то нивата на кортизола нарастват до 180 μg/dl.

Принципът на работата на кортизола е прост: след отделянето му в кръвта хормонът започва активно да търси клетки (по правило, това са чернодробните клетки), в чието ядро той прониква и се свързва с рецепторите. По този начин се получава комплекс хормон-рецептор, който усилва произвеждането на глюкозата в клетките на черния дроб и понижава нейния разпад в мускулната тъкан.

За организма резките покачвания на кортизола са защитна реакция. В екстремни ситуации този хормон помага да се действа по-бързо, по време на физически натоварвания дава сила, а по време на гладуване провокира да търсим храна.

Кортизол – хормон на стреса

Кортизолът се нарича хормонът на стреса, защото неговото производство се случва изключително в стресови ситуации. За какво отговаря кортизолът?

Този хормон отговаря за регулиране на обменните процеси в организма. Например по време на емоционално натоварване кортизолът не позволява на артериалното налягане да се понижава до критично ниски показатели. Той оказва въздействие върху съдовете като ги стеснява и по този начин повишава налягането в артериите. А по време на гладуване кортизолът отговаря за поддържането на нормалните нива на глюкозата.

Високото ниво на кортизол води до нарушения на съня и депресиястрес е крайно важна и необходима.

Излишъкът на кортизол в кръвта се определя по следните симптоми:

  • Чести главоболия заради обострянето на възприемчивостта на мозъка към болковите импулси
  • Нарушения на съня
  • Чести простудни заболявания заради влошеното състояние на имунната система
  • Качване на излишни килограми в областта на корема, долната част на гърба и талията
  • Постоянно чувство на глад и нарушения в работата на храносмилателната система (киселини, гадене, запек или диария, стомашни спазми)
  • Меланхолични състояния и дори депресия.

Фактори, предизвикващи повишаването на кортизола

Повишаването на нивото на кортизол се случва при продължителни тренировки, травми, недостатъчно сън.Проведени изследвания сочат, че още през първата минута на физически натоварвания нивото на кортизола се повишава до 60-65 μg/dl, след това се понижава до 35 μg/dl и в течение на 40-50 минути пак започва да се повишава.

Именно затова много мъдри, заради опита и знанията си, треньори не препоръчват да се провеждат тренировки по-дълги от 45 минути. Заради повишаване нивата на кортизола възникват анаболни процеси и организмът активира процес на разрушаване на мускулите. Освен силовите тренировки, за произвеждането на кортизол също способстват и заниманията с екстремни видове спорт.

Любителите на кафе и различни чайни напитки трябва да знаят, че кофеинът също се отнася към факторите, които увеличават съдържанието на кортизола. Към причините, отговорни за високия кортизол, също се отнасят и сериозните травми, недостатъчното сън, добавките с мелатонин, нервната анорексия.

Що се отнася до медицинските препарати, то естрогените и синтетичните глюкортикоиди могат да повлияят за покачването на кортизола.

Разрушаването на мускулите под действието на кортизола

Високото съдържание на кортизол води до затлъстяване на разрушаване на мускулите.мускулите до аминокиселини и глюкоза, които се усвояват лесно от организма.

Всичко това се случва заради повишеното кръвно налягане, което от своя страна ускорява попадането на много освободила се глюкоза в мозъка. Това провокира рязък наплив на енергия и адреналинов шок, а те няма как да не подложат организма на голямо натоварване.

Как кортизолът влияе върху теглото?

Високото съдържание на този хормон в кръвта води до стрес, повишена раздразнителност и към други негативни промени, така или иначе свързани с изменение в обмяната на веществата.

Кортизолът в големи количества провокира затлъстяване и интензивно отлагане на мастни запаси в проблемните зони: при мъжете – долната част на корема и гърба, при жените – бедрата. Това се случва, защото многото кортизол в кръвта повишава апетита и паралелно с това забавя обменните процеси – за съхраняване на енергия. И накрая резултатите върху фигурата са плачевни.

Как да понижим нивото на кортизол?

Има редица фактори, които предизвикват понижаване на кортизола. Към тях се отнасят продукти като черен чай и соя, витамин С, отпускаща музика и повече смях.

Освен с подобряване на настроение и намаляването на стреса, с високите нива на кортизола се борят и някои хранителни добавки.Phosphatidyl Serine 100 мг 30 капсули от Now Foods, която е на прекрасна цена.

Продуктите, в които се съдържа много от веществото фосфатидилсерин, са: мозък на бик (713 мг/100 гр), атлантическа скумрия (480 мг/100 гр), кокоши яйца (414 мг/100 гр), атлантическа херинга (360 мг/100 гр), субпродукти (305 мг/100 гр).

Значително понижава кортизола приемът по време на силови тренировки на аминокиселинния комплекс BCAA. Само 5-10 грама от тези аминокиселини заедно с 20-30 гр прости въглехидрати са способни да предоставят на организма така необходимите му аминокиселини и глюкоза и по този начин да предпазят от повишаването на нивото на този хормон.

Може да разгледате нашите предложения за БЦАА комплексите, които предлагаме, в раздела „Фитнес добавки“ -> „Аминокиселини“. Там ще откриете BCAA както отделно, така и в комплекс с други невероятно важни за организма и здравето Ви аминокиселини.

Съгласно изследвания, проведени по въпроса за понижаването на нивата на хормона, регулярните сеанси по медитация, йогата, творчеството и всичко, което повишава чувството на хармония и удовлетворение във Вас, могат да Ви избавят от стреса.

В заключение можем да кажем следното: дори и краткосрочният стресов период способства повишаването на кортизолните нива толкова, че да може хормонът лесно да разруши мускулната тъкан. Затова е необходимо да избягвате стресовите ситуации и грамотно да програмирате тренировъчния си процес, за да неутрализирате негативното влияние на кортизола.