Функции на хормона естроген

Хормонът естроген е женски хормон, който се произвежда в яйчницитемъжете, но много по-малко. Произвежда се малко и в надбъбречната кора. Самите женски естрогени са стероидни и най-често се произвеждат от фоликулите, а техният дефицит може да доведе до остеопороза и други болести. Какви са тези хормони?

Сред многото хормони разграничават следните:

  1. Естрадиол. Това е най-главният женски хормон. При ясно изразен дефицит, се въвежда инжекционно на жените. На основата на естрадиол правят много контрацептиви под формата на таблетки. Благодарение на него при жените се формира тънкият глас и фигура, подобрява се състоянието на кожата като става по-гладка и нежна. Нормата на естрадиол при мъжете може да достигне до 130 единици на литър. В мъжкия организъм този хормон влияе отлично върху отлагането на калций.
  2. Естрон. С негова помощ се стимулира маточното развитие и растеж в нея на лигавица.
  3. Формирането на естрадиол се осъществява от два предшестващи го вида хормони. Когато в урината се открие повишено количество при бременните жени, това не е страшно, тъй като женският хормон в тази ситуация сочи, че плодът е жизнеспособен и че плацентата работи отлично.

По време на бременност естрогенът при жените се изработва от плацентата, при това производството му е много по-усилено. В другите периоди от живота женският хормон се образува във фоликулите в началото на менструалния цикъл. След като фоликулът се спука, се освобождава яйцеклетка, а на негово място се образува жълто тяло, в което се произвежда естроген във втората половина на менструалния цикъл.

Нормалното ниво на естроген при жените поддържа стройна фигурата им и нежна кожата им

В менопаузата естрогенът вече се произвежда само от надбъбречните жлези. Ако той не е достатъчно, може да се наложи провеждане на заместваща хормонална терапия.

За какво отговаря естроген?

Естрогенът отговаря за:

  • Красивата фигура и копринената кожа
  • Появата на окосмяване под мишниците и в областта на триъгълника
  • Увеличаване на млечните жлези
  • Създаване на киселинна среда във влагалището
  • Увеличаване на матката
  • Максимално равномерно разпределяне на мастната тъкан в гърдите, бедрата и дупето (което придава на жената по-женствен вид).

Но много често при жените се отбелязва дефицит или излишък на този хормон. Какви са нормалните му граници?

Последици oт недостиг или излишък на естроген

Ниските нива на естроген при жените провокира фригидност в леглото и проблеми с паметта

Естрогенният дефицит може да се появи още в детството. Това се характеризира със забавено развитие на скелета, млечните жлези и половите органи. Именно тези симптоми и липсата на менструация са характерни за дефицита на естроген.

Голямата жена при недостигът на естроген изпитва следните неразположения:

  • Чести промени в настроението
  • „Фригидност“ в леглото
  • Нарушение в цикъла и болки при менструацията ниско в корема
  • Безсъние
  • Влошена памет.

Могат да се образуват стрии, тъй като еластичността на дермата се губи. При нормални нива на този хормон, обикновено не настъпват такива нарушения. Раздразнителността може да се появи и при излишък на хормона.

Повишените нива на естроген при жените причиняват подуване на корема и главоболиеПри много големи количества естроген могат да възникнат следните състояния при жените:

  • Главоболие
  • Гадене
  • Понякога болки в гърдите
  • Подуване на корема
  • Увеличаване на теглото
  • Косопад
  • Поява на акне
  • В тежките случаи се образуват тромби и рак на гърдата, матката или маточната лигавица (ендометриума).

При възникване на каквито и да е признаци на хормонален дисбаланс, задължително трябва да се обърнете към лекар, който ще може да Ви помогне да регулиране хормоналния си фон. Това е необходимо за профилактика на влошаване на ситуацията.

При недостиг на основата на изследвания ще Ви бъдат назначени съответните мерки за профилактика. Терапията трябва да бъде индивидуално подбрана за всяка една жена от лекаря и. Самолечението е крайно непрепоръчително!

Нивата на естрогена могат да се повишат с продукти като соя, млечни продукти, грахЗа увеличаване нивата на естрогена в организма помагат следните продукти:

  • Соя
  • Млечни продукти
  • Грах
  • Тиквени семки
  • Животински продукти
  • Моркови
  • Червено грозде
  • Син домат
  • Зеле.

С помощта на тези продукти може да се попълнят запасите от естроген, тъй като в състава си те съдържат фитоестрогени и природни естрогени, които са сходни с изработвания в женския организъм естроген. А с помощта на продукти, богати на цинк, се нормализира хормоналният баланс. Намалява се рискът от развитие на ракови клетки. Хубаво е да отбележим, че продуктите, които съдържат в състава си фитоестрогени и селен, не вредят на здравето и нормализират ендокринната система. Най-големият враг на женския хормонален баланс е прекомерната употреба на сладко, алкохол, тестени изделия, пречистен ориз и кафе.

Препоръки от лекарите

Сексът повишава съдържанието на естроген при женитеотслабването действия.

Регулярният полов живот помага максимално да се запази женското здраве. При мъжете потентността също ще е на ниво при редовно „упражняване“ на полови актове.

Ароматерапията също помага ефективно за възстановяване баланса на хормоните. Благодарение на действието на етерични масла като кипарис, розов здравец, босилек или градински чай, хормоналният баланс се нормализира. Ако все още нямате проблеми с хормоните, ароматерапията е прекрасен начин да ги избегнете за в бъдеще.

Стрес – един от най-сериозните противници на нормалния хормонален фон и изобщо на здравето. Привържениците на йогата казват, че с помощта на йога-позите се стимулират функциите на надбъбречните жлези. Затова йогата може да помогне на някои жени. И трябва да се избягват стресовите ситуации, тъй като кортизолът и адреналинът влияят зле върху произвеждането на прогестерон и естроген.

Синтетичните есктрогенни препарати повишават естрогена при женитеИзползването на синтетични естрогени е позволено, но само ако се предпишат от лекар, тъй като само той може да определи количеството на приема на контрацептиви и други съдържащи тези хормони препарати. Използването на синтетични естрогени помага бързо да се регулира и нормализира работата на жлезите на вътрешна секреция. Благодарение на активното им действие, процесът на стареенето се забавя значително. Жените в менопауза понасят по-лесно този период.

Лекарите и учените смятат тези синтетични хормони за еликсир на младостта. Но все пак има и недостатъци. Прекалената им употреба води до влошаване функционирането на сърдечно-съдовата система и дори може да доведе до развитие на рак на млечните жлези или на матката.

Разбира се, много е трудно да се предпазим напълно от хормонални нарушения. Много по-лесно е за онези жени, които водят здравословен начин на живот и всеки ден употребяват плодове и зеленчуци, занимават се със спорт и приемат витамини. И винаги трябва да помним, че не бива много да повишаваме нивото на естрогена. Трябва регулярно да се консултиране с лекуващия ни лекар, да си правим изследвания и внимателно да спазваме неговите насоки и препоръки.