Ако сте един от тези 25% от мъжете, които започват да оплешивяват по времето, когато навършат 30 години, нещата могат да изглеждат доста безнадеждни. Ако обаче косата Ви пада по малко всяка сутрин, това може да не е толкова лошо, колкото си мислите.

Като начало, изследователите от Университета на Манчестър, пишещи в PLOS Biology, твърдят, че лекарство, първоначално предназначено за лечение на остеопороза, в крайна сметка може да осигури лек за плешивост.

Докато всички чакаме за това и преди да се насочите към трансплантация на коса, разгледайте нашия списък с десетте неща, които трябва да знаете за загубата на коса. Следвайте тези правила и можете просто да запазите непокътнатите си косми още известно време.

1. Как да разбера дали оплешивявам?

Мъжете с напредването на възрастта започват да губят много коса и да оплешивяват.Това не е толкова глупав въпрос, колкото звучи. Да загубиш косата си не е същото като да оплешивееш. Плешивостта при мъжете е генетично състояние, докато загубата на коса сама по себе си може да бъде причинена от различни фактори.

Ако губите косата си на петна по очевидно случаен начин, може да имате алопеция, състояние, при което човек (мъж или жена) губи косми от части от тялото си на петна. В екстремни случаи това може да засегне всички косми по тялото. Смята се, че алопецията има наследствени и автоимунни фактори (когато тялото погрешно атакува себе си). Не е същото като плешивост по мъжки модел.

Ако косопадът се наблюдава обикновено от слепоочията и темето на главата, тогава е по-вероятно да имате плешивост по мъжки модел. Но не забравяйте - повечето мъже са плешиви. Няма от какво да се страхувате или притеснявате.

2. Колко бързо ще загубя косата си?

Мъжкият косопад започва в някакъв момент на двадесетте години, но обикновено са нужни 15-25 години, за да оплешивеят. Половината от петдесет годишните са доста плешиви. Някои мъже обаче оплешивяват за по-малко от пет години. Почти невъзможно е да се каже точно колко време ще отнеме процесът.

3. Защо губя косата си? Генетично ли е?

Ако имате плешивост по мъжки модел, Вие губите косата си, защото тялото Ви става все по-чувствително към мъжките полови хормони, наречени андрогени. Степента, в която Вашият скалп е засегнат от този процес, е наследствена.

Мъжката плешивост често е наследствена. Мъжете, които имат роднини с плешивост по мъжки модел, е много по-вероятно да го имат. „Гените за оплешивяване“ могат да бъдат наследени или от майката или от бащата в семейството. Може дори да пропусне поколения и да повлияе на братя и сестри по различен начин. При мъжете продуктът на разпадане на тестостерона, наречен Дихидротестоерон (DHT), е причината за прогресивното миниатюризиране на космените фоликули. DHT се свързва с рецепторите на космените фоликули, което води до по-кратък цикъл на растеж на косата и евентуална смърт на космения фоликул и клинично се проявява като по-къси и по-тънки кичури, както при оплешивяването на скалпа.

Можете също така да загубите косата си поради болест или хирургични процедури, стресови обстоятелства, промени в хормоналните нива и инфекции на скалпа. Но в много случаи загубата на коса не е постоянна.

4. Причината за плешивост е емоционален стрес или сексуална фрустрация?

Освен старостта, причина за загуба на коса, косопад и оплешивяване при мъжете е стресът.Понякога косопадът е свързан със стрес, въпреки че плешивостта на мъжете е генетично състояние, което се среща при много мъже. Ако установите, че косата Ви пада на кичури или в непредвидими моменти, най-вероятно това е симптом на нещо друго. Това може да е свързано със стрес, но е малко вероятно да бъде причинено от сексуално безсилие. Най-доброто нещо, което можете да направите, е да посетите личния си лекар.

5. Има ли нещо, което мога да направя, за да спре косата ми да пада?

Всеки човек губи косата по естествен път и е нормално косата да изтънява донякъде, когато остарее. Но истината е, че загубата на коса по мъжки модел е генетично състояние, което не може да бъде спряно изцяло.

Съществува състояние, наречено Травматична (тракционна) алопеция, което се причинява от постоянно издърпване или опъване на космите за дълъг период. Получава се най-често от прекомерната или неправилната употреба на аксесоари за коса, стилизиращи уреди и препарати . Затова се опитайте да не дърпате прекомерно косата си. Някои експерти препоръчват и упражненията като добър начин за поддържане на здрава коса на главата.

6. Как мога да се излекувам?

Плешивостта е естествен процес. Първо трябва да се запитате дали наистина искате да го "лекувате" или можете да намерите начин да го приемете, а не да се опитвате да маскирате плешивите петна или да си върнете косата напълно.

Ако искате лечение, има препарати, които могат да помогнат.

На пазара се предлагат лосиони с миноксидил, които могат да бъдат закупени без рецепта. Около 60 на сто от пациентите се възползват от тях в различна степен. За да има ефект, трябва да се използват продължително време, затова в общия случай се предлагат в опаковки за 3 или 6-месечно ползване.

Може да помислите и за козметичната хирургия, която е надежден начин да възстановите загубената коса. Методите включват трансплантация, намаляване на скалпа или присаждане на коса, въпреки че всички са скъпи дългосрочни решения.

7. Какво ще се случи, ако лекувам косопада си? Какви са възможните странични ефекти?

Миноксидил пяна 5% е средство срещу косопад за мъже, което стимулира растежа на нова коса и спира оплешивяването.Миноксидилов лосион: Честите странични ефекти са дразнене на скалпа и кожата. По-рядко може да причини промени в цвета и текстурата на косата. В такъв случай се препоръчва ползването на пяна с миноксидил, тъй като не съдържа алкохол.

8. Мога ли да оплешивея по-бързо от стрес?

Стресът може да причини загуба на коса, но рядко е постоянна. Дали стресът ускорява процеса на наследствена плешивост, не може да се каже със сигурност.

Има вид алопеция, която може да бъде причинена от силен стрес, наречена телогенен ефлувиум, който прекъсва цикъла на растеж на космените фоликули, като голям брой от тях са едновременно във фаза на покой. Но в дългосрочен план този процес може да се коригира след като се установи и премахне причинителят.

9. Ще имам ли някакви психологически проблеми в резултат на плешивостта?

Някои мъже искрено се страхуват да не оплешивеят и това може да причини високи нива на стрес, ниско самочувствие, намалено либидо и дори депресия. Но ако разбирате причините и ги приемате, е много по-вероятно да победите тези страхове. Повечето мъже изпитват моментна загуба на увереност, когато осъзнаят, че губят коса, но това често се преодолява бързо. Единственият начин да си гарантирате, че няма да изпитате психологически проблеми, е да се сблъскате с реалността на плешивостта или да го приемете, или да потърсите лечение, което работи за Вас.

10. Ще падне ли останалата част от космите ми (например вежди, мигли)?

Не. Само космите на скалпа са засегнати от плешивостта по мъжки модел. Други области като брадата или подмишниците могат да бъдат засегнати от други форми на алопеция.