Какво е резене и защо е толкова полезно?

Резене или т.нар. див копър има диетично, диуретично, антиспазматично, противовъзпалително и тонизиращо действие. Foeniculum vulgare Mill е тревисто средиземноморско растение, познато още в древността със своите ароматни качества. Изглежда култивирането му започва от 1500 година. Популярното му наименование в България е „резене” и „копър”.

Дивият копър се отличава от сортовете отглеждани в градината. Той е спонтанно растение с разклонения на стеблото, което достига до 2 метра височина. Има зелени листа, които напомнят на сеното и цветове, приличащи на малки жълти чадърчета. Диворастящият копър (резене) се състои от стебло, пъпки, листа, цветя и плодове (неправилно наричани семена). Облагороденото растение е широко произвеждано в земеделието заради корена, който се използва от хората като зеленчук. Некултивираното растение успешно се самовъзпроизвежда на необработваеми земи със средно богата на природни вещества почва при температура, характерна за средиземноморския климат.

Обработваното резене е едногодишно или двугодишно растение. Височината му достига до 80см. Коренът на резене представлява овална бяла грудка, с обвиващи се около нея месести листа, подобно на лука.

Цветът на дивия копър се бере непосредствено след цъфтежа му, като започва от август до края на септември. Той може да се използва свеж или да бъде употребяван изсушен. Сушенето му трябва да се осъществява на открито, далече от пряка слънчева светлина, която би изпарила полезните етерични масла.

В природната медицина имат приложение семената на резене и извлеченото от тях масло. Билковото лекарство съдържа карминалин, който блокира образуването на газове и стимулира отстраняването им. Див копър се използва при храносмилателни затруднения, при стомашни чревни възпаления и колити. Особено препоръчано е за жени, които кърмят, тъй като увеличава количеството на мляко и облекчава болките при колики на новородените.

Резене подобрява функцията на храносмилателната система – улеснява храносмилането, предотвратява образуването на газове, съдържа анетол и действа обезболяващо при спазматични болки. диетично, диуретично, антиспазматично, противовъзпалително и тонизиращо средство. От семената му се приготвя отвара, но на пазара може да намерите и екстракт от резене. Съставът на активни вещества в маслото е възможно да причини халюцинации при завишени дози.

В приготвянето на храна се използва всяка една част на резене за подобряване на вкуса и аромата – при ястия от риба, салати, сирене, супи, при овкусяване на месо и други, а от цветовете на резенето могат да се направят и леки алкохолни и безалкохолни напитки. Използва се като подправка и в консервирани храни. У нас тази подправка се добавя и при таратор, което допълнително го превръща в тонизиращо ястие през горещите месеци. Хрупкав и с приятен аромат, резене е от най-присъстващите зеленчуци в средиземноморската кухня.

Свойства и полезни вещества в резене

Резене е известен най-вече с приноса му за храносмилателната система – улеснява храносмилането. Той е способен да предотврати образуването на газове, съдържа анетол и действа обезболяващо при спазматични болки. Съществена роля има дивият копър при прочистването на черния дроб и кръвта. Освен това е и противовъзпалително средство. Съдържа голямо количество вода. Най-присъстващият минерал в състава на резене е калий, съдържа витамини А и С, и някои витамини от групата на витамин В. Съдържанието му на малко калории го прави много предпочитан зеленчук.

Калории и полезни натурални вещества в резене

Резене е богат на витамини и минерали и е страхотен съюзник в борбата със заболявания на стомаха, червата и черния дроб

В 100гр резене се съдържат 9 ккал и:

  • Вода – 93,20 гр
  • Въглехидрати – 1 гр
  • Захар – 1,2 гр
  • Протеини – 1,2 гр
  • Холестерол – 0 гр
  • Общо фибри – 2,2 гр
  • Натрий – 4 мг
  • Калий – 394 мг
  • Желязо – 0,4мг
  • Калций – 45 мг
  • Фосфор – 39 мг
  • Магнезий – 16 мг
  • Цинк – 0,87 мг
  • Мед – 0,1 мг
  • Селен – 0,9 мг
  • Витамин В1 – 0,02 мг
  • Витамин В2 – 0,04 мг
  • Витамин В3 – 0,5 мг
  • Витамин А – 2 мг
  • Витамин С –12 мг.

Консумацията на резене (див копър) увеличава количеството на млякото при кърмачките и го прави по-вкусно за новородените бебета, което в същото време облекчава болките при колики.

Резене е съюзник в борбата със заболявания на стомаха, червата и черния дроб. Консумацията му увеличава количеството на млякото при кърмачките и го прави по-вкусно за новородените бебета, като в същото време облекчава болките при колики.

Резене променя функционирането на вкусовите рецептори така, че след неговата консумация всичко се усеща по-вкусно и приятно. Една от хитрините в италианската кухня, където този зеленчук е масово използван, е когато се сервира нискокачествено вино, да е придружено със салата от корен на копър – така вкусът на виното се подобрява и по този начин домакините запазват своята репутация на гостоприемни хора.

Растението е познато още от древността в Южна Европа, Средиземноморието и Мала Азия. Като подправка и лекарство, резене е прилагано при Гръцката, Римската и Египетската Цивилизации. От копъра се приготвят отвари, които помагат при кашлица, белодробни заболявания, астма и коклюш. Чаят е с приятен аромат и сладникав вкус. За копъра се е смятало в миналото, че прокужда злите сили и има принос при удължаване на живота. Има аромат, подобен на анасона. Етеричното масло на резене се добива от семената, и освен в медицинските среди, се използва и при приготвяне на сладки, торти и ликьори. Има приложение и в парфюмерийната индустрия.