Вирусна или бактериална инфекция ни "бори"?

Вирусите и бактериите са опасни за здравето на човека, но са различни видове инфекциивъзрастни. Но малко хора могат да си спомнят поне 25% от целия материал, който се е преподавал в онези години. А понякога основните знания и информация са много необходими в живота на големите.

Затова няма да е чудно, ако много от нас не могат да отговорят на въпроса „кои са разликите на най-яростните противници на човешкото здраве: вирусните и бактериалните инфекции“. Макар че е толкова просто: бактериите носят гноен характер, а вирусите предполагат секрети на водна основа.

Бактерии и вируси – общи сведения

Дори един ученик-второкласник знае от уроците по биология, че:

  • Бактериите са едноклетъчни малки организми (видими дори под светлината на микроскопа) с ядрена мембрана, чийто строеж е много по-прост, отколкото на другите – клетките на животните и растениятаБактериите и вирусите се различават изобщо и по структура, и по действие
  • Вирусите са антитела, които могат да са в латентна форма продължително време, но при попадането им в благоприятна среда, например в човешкия организъм, са способни да се хранят с клетките му и така да се размножават и увеличават количествено
  • Бактериите са повече от вирусите, но и едните, и другите са опасни за човека. И бактериите, и вирусите предизвикват различни видове заболявания
  • Извън организма вирусът не може да се размножава, тъй като е активен само при попадането му в чуждо тяло, където има живи клетки, с които да се храни. При попадането на вируса в организма започва неговото „пречупване“ – той започва да „вие“ от активността му. Вирусът започва да уврежда всички човешки клетки, да убива буквално всичко по пътя си в рамките на няколко дни. От тук идва и общото вяло състояние. След такова нападение активността му започва да намалява
  • Бактериите, за разлика от вирусите, се отнасят много по-дружелюбно към човека, като това се забелязва особено добре по червата, където микрофлората е наситена с бактерии (повече от 200 вида), които помагат храната да се разлага. Бактериите са и лоялни към човека – поразяват само определена област на тялото в период от една-две седмици. Но те самостоятелно не искат да напуснат организма. Трябва да го поискаме от тях (с помощта на антибиотици).

Вирусна инфекция – основни признаци

На човека му е присъщо да се усмихва, да се весели, да се радва, да тъгува, да танцува и да бъде щастлив. Но понякога тези действия липсват, когато на организма му дотяга от главоболия, треска, повишена температура и състояние на „разбит самолет“ в продължение на няколко дни. След това всичко отминава и човек се връща към обичайното си състояние. Естествено идва въпросът „Какво беше това? Болест или мързел?“ За всичко е виновен вирусът, по-точно вирусната инфекция, която е парализирала организма на човека с мълниеносна атака (например при ОРВИ или грип). Между другото, има и такива вирусни инфекции, които могат да „тормозят“ организма и повече от месец, но след това ще го „оставят намира“.

Вирусната инфекция поразява бързо цялото тяло, но след няколко дни започва да отминаватемпература ще е съпроводена с такива „чудовища“, нарушаващи спокойствието ни, като треска и обилно потене, когато гладът преминава към абсолютно безразличие към храната, а предната част на главата „усеща“ удари ако не от малки чукчета, то от тежки, големи, здрави боздугани.

Също така вирусната инфекция идва с помощниците си. Кои са те? Ето ги:

  • Хрема – постоянно нещо тече от носа Ви, едно такова лепкаво, зелено и противно, а освен това носът Ви Ви боли
  • Кашлица – може да е както суха, така и влажна
  • Дискомфорт в гърлото – все едно стърже и боли едновременно
  • Невероятна умора, дори и да сте лежали цял ден на дивана и изобщо да не сте ставали
  • Апатия и безразличие
  • Храносмилателни нарушения и чести повръщания, дори и да сте пили само чай
  • Мускулите Ви буквално са атрофирали, а костите все едно са Ви счупени.

Всички гореизложени фактори могат да са повод за различни заболявания: от ОРВИ до СПИН.

Как действа бактериалната инфекция?

Ако микрофлората на червата и нейните бактерии не си дружат с човека, то техните събратя могат да нанесат осезаеми вреди, а ако не се борим с тях навреме – това дори е смъртоносно. Хубавото на бактериалната инфекция, поразила човека е едно – тя действа само на едно място, а не като вирусната – да поразява целия организъм.

Бактериалната инфекция поразява само една част от тялото, а не целия организъмЕстествено, срокът на действие на тази инфекция зависи от много фактори:

  1. От имунитета на човека
  2. От теглото и ръста
  3. От възрастта
  4. От типа на самата инфекция
  5. От действието на препаратите, които помагат за прогонването и от организма

Ако разглеждаме общият фактор на поразяване, то предполагаемото време на действие на инфекцията е от една до две седмици, при което без намесата на антибиотици, не трябва да очакваме тя да премине.

От това какви препарати използваме, зависи и общото състояние на човека, и степента на неговото излекуване: при прекалено късното консултиране със специалист рискът от усложнения на инфекцията е много голям.

Природата е измислила всичко съвършено и просто: при нахлуване на „излишъци“ в организма на човека протича активна борба с тях, в края на която или пришълците ще са победени и човекът ще оздравее, или той постепенно ще „гасне“ от тяхното действие.

Бактериалната инфекция се изразява с висока температура, мускулни болки, апатично състояниеПри заразяване с бактериална инфекция се наблюдават следните общи симптоми:

При повишена температура над 38°С:

  • Мускулна болка и главоболие
  • Липса на апетит
  • Треска и повишено потене

При висока температура над 39°С:

  • Конвулсивни пристъпи
  • Апатия и възбуда
  • Състояния на делириум
  • Нужда от прием на голямо количество течности.

Бактериалните инфекции предизвикват гноясване в организмаТъй като бактериите поразяват само една част от тялото, то именно тя ще е главния „организатор“ на болката и неприятните усещания. Организмът, започвайки борбата с инфекцията с увеличаване на температурата, използва също и „забранения“ си коз – „кавалерията“ от клетките на имунната система, които убиват клетките на бактериите. В крайна сметка в битката загиват и едните, и другите като образуват процес на гноясване. Впоследствие от мъртвите клетки се образува „натрупване“ под кожата или върху вътрешните органи, които трябва да се премахнат по хирургичен път.

Трябва да отбележим, че различните бактериални инфекции предизвикват различни заболявания и се съпровождат с различни симптоми:

  • „Салмонела“ – главоболие, стомашно разстройство, гадене, стомашни колики
  • „Ангина“ – повишена температура до 38°С, отоци на лимфните възли, обриви по тялото
  • „Пневмония“ – повишена температура (до 41-42°С), страшна и до болка неприятна кашлица (може да има и кръв).

Отличителни особености между вирусната и бактериалната инфекция

Вирусите и бактериите дори и да не се харесват на нас – хората, все пак са необходими за равновесието в природата. Фактът, че са основният враг на човека, предизвикващ остри заболявания, е налице. Но освен това например, без бактериите човекът няма да може да съществува, тъй като всяка храна, постъпваща в стомаха, се преработва във витамини и полезни вещества, които се разграждат от всички тези бактерии.

Бактериалната и вирусната инфекции могат да бъдат различени по следните критерии:

  1. Вирусните инфекции предизвикват силна умора, главоболие, немощВирусът, прониквайки в организма, го поразява целия. Оттук и общото състояние е вялост и умора. Бактерията действа строго по определена „акватория“, заради което болката се усеща само на едно място, например – в ухото.
  2. Вирусната инфекция поразява човека за 1-3 дни, след което отминава. Бактериалната може да присъства и 15 дни, като нейните атакуващи действия и мощ не се ограничават – в продължение на целите две седмици човек може да изпипва немощ, болки, повишена температура и умора.
  3. Вирусът се извежда както с повишаване на имунитета, така и с медицински препарати (с противовирусно действие). В този случай той преминава бързо и надеждно. Бактериалната инфекция не преминава сама, затова ако оставим всичко на самотек, последиците могат да бъдат трагични. Лечението е само с помощта на специални антибиотици, които се справят отлично със задачата си. Самолечението тук е изключено.
  4. Вирусната инфекция е съпроводена от отделяне на прозрачно-слузести секрети. Бактериалната предполага по-тежки последици – при борбата на имунната система на човека с бактериите загиват имунни клетки заедно с бактериалните, от което се образуват гнойни образувания в мястото на борбата, което изисква оперативна и професионална намеса от страна на медиците.

Във всеки случай точна диагноза може да постави само специалист с помощта на изследвания и цялостен преглед. Ако при първите симптоми посетим лекар, можем да избегнем тежки усложнения в развитието на болестта.

Как да лекуваме вирусните и бактериалните инфекции: съвети от специалистите

Защо човек винаги боледува? И как може да се защити от всяка болест?

Вирусните инфекции се лекуват с противовирусни средства, а бактериалните - с антибиотициимунитетът му. Ако той е нормален, то много болести и инфекции няма да могат да се „заселят“. Ако той е понижен, то вратите са отворени за всички – в този случай дори най-малкият прост вятър може да провокира „получаване“ на цял букет от вирусни и бактериални инфекции.

Както вече казахме, начинът за лечение при вирусна инфекция е да се използват противовирусни препарати. Какъв точно да изберете, може да попитате Вашия лекар или фармацевта в аптеката, към която сте се насочили. Разбира се, с всеки ден вирусите „измислят“ нови начини, за да се приспособят към действията на тези препарати, затова при някои хора съществува риск те да бъдат безполезни.

Лечението при бактериални инфекции предполага използването на антибиотици, при това някои лекари-уникуми ги изписват дори на новородени. Използването на тези средства трябва да бъде обсъдено с лекуващия лекар, за да не се провокира възникването на друг проблем (например микробен дисбаланс).

Много болести, ако навреме не се изяснят симптомите им и се пропусне процесът на прием на съответните контриращи средства, помагащи за извеждането на заразата от организма, крият най-съкрушителните рискове за човека, дори и летален изход. Само пълната таблица от данни за структурата на вирусите и бактериите и способите за тяхното лечение може да защити човек от всички негативни последици. Това обаче може да бъде извършено само от медицинско, компетентно лице!