Какво е прогестерон, как влияе на жените и какви са неговите норми?

Прогестеронът се произвежда от женските яйчницинадбъбречните жлези, но при представителите на „силния пол“ е почти 100 пъти по-малко, отколкото при жените и не оказва съществено влияние върху общото развитие на организма.

Какво е прогестерон в медицинската терминология? Това е компонент, който изцяло отговаря за репродуктивната функция на женския организъм, тоест за бременността и за раждането на дете. Високото му съдържание в кръвта е сигнал на организма за подготовка за оплождане, а ниското – за съзряване на нова яйцеклетка. Това правило се изключва само в последния етап от бременността, когато за транспортирането на хранителните компоненти в организма на плода отговаря узрялата плацента.

Прогестерон – функции на хормона на бременността

Нормалните нива на прогестерон предполагат зачеване на детедете. Високата му секреция стимулира оплождането на яйцеклетката и води до рязко увеличение нивото на подкожната мазнина. При ниска концентрация на прогестерон при девойките възниква така нареченият предменструален синдром или рязка промяна в настроението. Поради тази причина, лекарите могат да препоръчат използването на кремове на основа на „женския хормон“, за да може въздействието на синдрома върху организма да е минимално.

В цикъла на менструацията прогестеронът се преработва в нормално количество до средата на периода. След това от яйчника влиза в яйцеклетката. Ако тя не е оплодена, то секрецията на този хормон рязко се понижава и процесът завършва с менструация.

Ако яйцеклетката се оплоди, то прогестеронът продължава да се произвежда от жълтото тяло до 16 седмица от бременността. След това функцията на неговото секретиране поема плацентата. В този период организмът на жената се преустройва кардинално: матката се стимулира да задържи плода, започва процес на производство на кърма, увеличава се количеството на подкожната мазнина. Всичко това е необходимо за нормалното развитие на плода и не трябва да се възприема като негативна проява на бременността. В случай че хормонът прогестерон в кръвта е малко в този период, възниква риск от спонтанно прекъсване на бременността.

Този проблем е особено актуален за младите момичета до 19 годишна възраст, при които репродуктивните органи още не са успели да се сформират както трябва. За предотвратяване на спонтанния аборт, лекарите задължително провеждат изследване, което да даде информация за количеството на хормона в кръвта.

Нормално ниво на прогестерон

В различните етапи на менструалния цикъл нивото на прогестерон е различнохормона, докато нивото му не се стабилизира. Особено важно е това в ранния период на бременността, когато има риск плодът да се отхвърли от стените на матката.

Хормонът прогестерон се използва много като контрацептив. Това е така, тъй като високото му съдържание в кръвта преустановява процеса на отделяне на яйцеклетка. Съответно жената не може да забременее. Но не бива да се увличате в използването му. С течение на времето това ще доведе до рязко покачване на телесната маса, ще се отрази негативно и върху регенерацията на кожата. При някои представителки на „красивия пол“ (на възраст между 17 и 20 години) има риск от поява на акне при използването на хормонални контрацептиви. Това е последица от „презряването“ на яйцеклетката, при което се нарушава нормалното функциониране на жълтото тяло.

Прием на синтетични аналози на прогестерон

Високият прогестерон провокира майчинския инстинктбебе. В организма той се въвежда под формата на обикновени хапчета. Заедно с това трябва да приема и витаминни комплекси, които подпомагат синтеза на хормона и нормалното му усвояване. Има категория момичета, при които високите нива на прогестерона водят до стимулиране на така наречения майчински инстинкт. Ето защо жените могат с часове да се занимават с мъника, докато на мъжете не им е кой знае колко интересно и необикновено. Ето точно за това отговаря „женският хормон“. И при използването на синтетичния му аналог, „майчинското“ психологично пренастройване е нормално, което няма да остане незабелязано от бъдещия татко. Той трябва просто да се отнася снизходително към промените в психологията и в поведението на жената.

Прогестерон и менопауза

Рано или късно всяка жена се сблъсква с менопаузата – период, когато в организма спират да съзряват яйцеклетки. Заедно с това тя губи и възможността си да забременее. Съответно вече не и е нужен прогестерон, затова и секрецията му намалява рязко. Това е съпроводено от хормонално пренастройване. Прогестеронът при жените обаче все още се запазва на нивото 0,1-0,5 нг/мл до края на живота им. Нивото на естрогена в кръвта също намалява силно, което провокира увеличаване броя на бръчките върху кожата на лицето. Трябва да разберем, че този процес е необратим и не можем да го предотвратим. Лекарите могат само да ни предложат симптоматично лечение, само че не се препоръчва да се използва продължително, защото ще възникне така нареченото хормонално „преяждане“.

Влиянието на прогестерона върху кожата

Високият прогестерон предизвиква проблеми с кожатакости и се закръглят бедрата. Всичко това е подготовка на организма на жената към оплождане.

Проблемите с кожата, предизвикани от високото съдържание на прогестерон, са временни, затова можете да се избавите от тях със симптоматично лечение, без да използвате антибиотици. Можете да правите компреси върху кожата на натурална основа например от чаено дърво, зелеви листа или краставици на шайби.

Това че прогестеронът въздейства негативно върху дермата, се доказва от факта, че при ПМС при девойките рискът от поява на възпаления по лицето, около устните и по бузите е висок. Но всичко това отминава до 20-24 години, когато организмът вече е напълно подготвен за репродукция. Ако трябва да намалите проявата на външните дефекти, се обърнете за консултация към дерматолог. Защото причината за влошеното състояние на кожата може да е хормонален дисбаланс.

Как да увеличим количеството прогестерон без синтетика?

За регулиране нивото на прогестерон трябва да се избягва стреса и да се приемат много белтъчиниПричините, поради които се понижава нивото на прогестерона в кръвта рязко, са много. След като вече ни е ясно за какво служи този хормон, ще Ви кажем и кои са най-разпространените причини за силното понижаване на неговата концентрация в тялото:

  • Стрес, хронична депресия;
  • Използване на хормонални контрацептиви;
  • Физическа или умствена преумора;
  • Небалансирано хранене;
  • Генетична предразположеност;
  • Нарушения на функциите на жълтото тяло заради инфекции или патологично въздействие.

Как да увеличим нивата на този хормон вкъщи? Лекарите препоръчват да употребяваме повече белтъчини, да се откажем от мазната храна. Най-добре е да включим в менюто си извара, сметана, мляко, пъдпъдъчи яйца, пилешки гърди, стриди, скариди, консервиран октопод, тиквени семки и зърнени трици. Нетрадиционната медицина ни препоръчва още да пием отвара от листа и семки на живовляк. Аналогичен ефект имат свежите листа на малината, които може да се използват за направата на вкусен чай. Хормонът прогестерон, при ежедневна употреба на поне 75 грама белтъчини, се нормализира буквално след 2-3 седмици. Но все пак не бива да пренебрегвате консултацията с лекар.

Високи нива на прогестерон

Ако жена посети гинеколог и се оплаче, че не може да забременее, първото нещо, което ще направи специалистът, е да я изпрати на изследване на прогестерона. Високите му нива предотвратяват освобождаването на яйцеклетката дори и във втората половина от менструалния цикъл. Но сам по себе си възниква въпросът: каква е причината за високото съдържание на „хормона на бременността“ в кръвта? Най-често причините са:

  • Надбъбречна недостатъчност
  • Дисфункция на жълтото тяло
  • Възпаления на яйчниците
  • Аменорея.

Не можем да не отбележим, че нивата на хормона са повишени, ако се употребяват определени медицински препарати и кремове.

За успешно забременяване трябва да се балансира нивото на прогестеронКак се стабилизират нивата на този хормон в организма? Първо се премахва причината за възникналото нарушение. Ако това е киста на яйчника, се работи върху нейното премахване. Но дори и тогава, ако на жената и се прави операция, периодът, който и е необходим да се възстанови напълно, е 5-6 месеца – толкова време е нужно, за да се нормализира менструалният цикъл.

При всяко нарушение в секрецията на прогестерона, изследвания на съдържанието му през менструалния цикъл се правят няколко пъти. Първо – 2 седмици преди менструация (според персоналния календар на всяка жена), после – 1 седмица преди менструацията. Така може да се получи достоверен резултат за текущото секретиране на хормона. След лечението изследванията се повтарят след няколко месеца.

Прогестеронът е един от най-важните хормони в организма на девойките и жените. Той отговаря за подготовката към оплождането на яйцеклетката, за развитието на ембриона, за другите физиологични промени в бъдещата майка. Както сочи статистиката, проблемите с концентрацията на прогестерон са една от най-честите причини за възникване на безплодие. Но проблемът може да се разреши лесно с оптимизиране на менструация цикъл с прием на синтетични аналози на „хормонът на бременните“.