От невръстна детска възраст са ни научили, че морковът е много полезен за ядене. Оказва се, че растението се отглежда от хората почти 4000 години и се използва не само за храна, а и за поддържане на младостта и красотата.

Редовната употреба на моркови за грижа за кожата забавя процесите на стареене.

Ако нямате време често да посещавате салоните за красота, не се разстройвайте, под ръка винаги ще се намерят народни козметични средства.

Полза за красотата:

Редовната употреба на моркови за грижа за кожата забавя процесите на стареене, съхранява еластичността и свежестта, изглажда малки бръчки. Подходящ е грижа за зряла и състарена кожа.

Свойства на морковите:

Етеричното масло от семена на моркови подобрява цвета на лицето, изсветлява пигментни петна, заздравява рани и се бори с пъпките. Маските с морков разкрасяват и изравняват цвета на лицето. Съдържащите се в този зеленчук каротин, витамини РР, С, К, А, В9 и калий, са много активни участници в подмладяването и грижата за кожата.

Ако косата Ви е изгубила блясъка си и е станала крехка и изтощена, маските с моркови ще помогнат да върнете нейната красота, както и да отстраните сухотата на кожата на главата.

Морковеният прясно изстискан сок, употребата на салати със зеленчука в комплекс с козметичните процедури, ще направят Вашата кожа неотразима, а косата копринена, ще укрепят имунитета Ви и настроението винаги ще бъде приповдигнато.

Полезни съвети:

Маските с морков помагат срещу суха и изтощена коса и подобряват растежа.

Не прекалявайте, маските за лице трябва да се провеждат на курсове, не постоянно а редувайки ги с маски от краставица. Иначе може за дълго да придобиете жълтеникав оттенък. Ако имате светла кожа, избирайте по-малко ярък зеленчук, за да не получите необичаен цвят на лицето.

Маските са подходящи за всеки тип кожа, основното е да подберете подходящата за Вас рецепта. Те трябва да се нанасят на добре почистена кожа, а приготвената смес за нея не е препоръчително да се съхранява повече от 1 час, тъй като полезните свойства намаляват.

За коса

1. Сок от моркови се втрива в кожата на главата 1 час преди измиване.

2. Морковено етерично масло се нанася на главата (в окосмената част). След два часа се измива с топла вода и шампоан. Тази маска е препоръчителна за суха и изтощена коса, като подобрява растежа Не се препоръчва за мазен тип коса, тъй като процедурата увеличава изработването на кожна мазнина.

3. Лимонен и морковен сок се смесват 1:1 и се добавя жълтък. Сместа се нанася върху корените на косата за 1 час, след което се слага шапка за душ и главата се увива с кърпа.

 

Маските за коса се използват 1-2 пъти в седмицата, за да са ефективни. Курсът е 10-12 маски.

За лице

За избледняла, отпусната кожа

Маските с морков правят кожата красива и подобряват еластичността.

1. Смесват се 1 с. л. сметана с 2 с. л. настърган морков и 1 жълтък и се добавя 1 ч. л. настъргана краставица. Получената смес се нанася на лицето за 20 минути и се измива с топла вода.

2. Морковен сок се замразява на порции, на малки кубчета и с тях се почиства кожата на лицето, врата и устните два пъти на ден. Тази маска предоставя на кожата тонус, витамини и овлажняване.

За суха кожа

1. Смесват се 1 ч. лъжичка извара, 1 с. лъжица мляко, 1 с. лъжица сок от моркови и 1 ч. л. зехтин. Сместа се нанася върху кожата на лицето и врата за 20 минути и се измива с топла вода.

2. С пресен сок от моркови се напоява марличка и се поставя на лицето за 10-15 минути, след което се измива с топла вода и се нанася овлажняващ крем.

3. Към настърган морков се добавят няколко капки растително масло. Сместа се нанася върху лицето и врата за 15 минути, след което се измива с топла вода и се нанася крем.

Рецептите за маски за суха кожа са подходящи и за устни. Сместа се нанася върху тях и се измива след 20 минути, като в резултата на това устните придобиват ярък цвят и се отстраняват напуквания.

За мазна кожа

Маските с морков за суха кожа могат да се използват и за ръце.

1. Към 2 суп. лъжици морков (настърган) се добавя 1 белтък и лъжичка ръжено брашно. Всички съставки се смесват и се слагат на лицето за 15 минути, като след това се измиват с топла вода.

2. Морков (настърган) и ябълка (настъргана) се смесват в съотношение 2 с. л. към 1 цял плод. Сместа се нанася на лицето за 20 минути, след което се измива с топла вода.

3. Смесват се по една супена лъжица морковен сок, зехтин, мляко, извара. Тази консистенция се нанася на лицето за 15-20 минути, след което се измива първо с топла, а след това със студена вода.

4. Настъргва се един едър морков и се добавят няколко капки лимонен сок. Маската се намазва върху лицето и се държи 10 минути, след което се измива първо с топла, а след това със студена вода.

За комбинирана кожа

1. 2 с. л. заквасена сметана с яйчен жълтък се смесват и се добавят 2 чаени лъжици пресен сок от моркови. Съставките се смесват добре и се нанасят за 15-20 минути върху сухите участъци, след което се измива с топла, а след това със студена вода. След употреба се нанася овлажняващ крем.

2. Приготвя се смес от 1 ч. л. нишесте, една с. л. сок от морков, супена лъжица сок от краставица и лимон. Сместа се нанася с четка върху лицето за 15 минути, след което се измива с топла вода.

За ръцете могат да се използват маски, които са подходящи за суха кожа. Те се нанасят на ръцете, след което се слагат гумени ръкавици с голям размер. След 30-40 минути ръцете се измиват с топла вода и върху тях се нанася мазен подхранващ крем. Кожата получава овлажняване и дезинфекция, а ако по ръцете има рани или драскотини, те бързо заздравяват.