Контактният дерматит е вид екзема, предизвикана от контакт с определено вещество. Екземата е наименованието за група състояния, при които кожата става суха и раздразнена. Важно е да третирате засегнатите участъци с подходящи кремове, за да поддържате добра хидратация.

Контактният дерматит обикновено се подобрява или изчиства напълно, ако веществото, причиняващо проблема, бъде идентифицирано и избягвано.

Какви са симптомите на контактен дерматит?

Контактен дерматит е вид екзема, причинена от дразнител или алерген, към който кожата е чувствителна, необходим е крем за екзема и дерматит.Контактният дерматит води до сърбеж, мехури, суха и напукана кожа. По-светлата кожа може да стане червена, а по-тъмната кожа може да стане тъмнокафява, лилава или сива.

Тази реакция обикновено се проявява в рамките на няколко часа или дни след излагането на дразнител или алерген. Симптомите могат да засегнат всяка част на тялото, но най-често са ръцете и лицето.

Какви са причините за контактен дерматит?

Контактният дерматит може да бъде причинен от:

  • Дразнител - вещество, което директно уврежда външния слой на кожата;
  • Алерген - вещество, което кара имунната система да реагира по начин, който засяга кожата.

Контактният дерматит най-често се причинява от дразнители като сапуни и перилни препарати, разтворители или при редовен контакт с вода. Ако успеете успешно да избегнете дразнителите или алергените, които задействат симптомите Ви, кожата в крайна сметка ще се изчисти.

Въпреки това, тъй като това невинаги е възможно, може да бъдете посъветвани да използвате:

  • Специални кремове - овлажнители, нанасяни върху кожата, за да не се остане суха и дразнеща
  • Кортикостероиди за локално приложение - стероидни мехлеми и кремове, прилагани върху кожата за облекчаване на тежки симптоми.

Най-препоръчително е да се насочите към кремове за контактен дерматит с изцяло натурален и естествен произход.

Как да избегнете появата на контактен дерматит?

Ако не можете да избегнете контакт с дразнителя или алергена, можете да предприемете стъпки за намаляване на риска от причиняващите симптоми, включително:

  • Почистване на кожата - ако влезете в контакт с алерген или дразнител, изплакнете засегнатата кожа с топла вода;
  • Използвайте ръкавици, за да защитите ръцете си;
  • Проверете съставките на грима или сапуна, за да сте сигурни, че не съдържа дразнители или алергени;
  • Прилагайте кремове често и в големи количества - те поддържат кожата Ви хидратирана и помагат да я предпазите от алергени и дразнители.

Поддържането на кожата Ви добре хидратирана с крем и далеч от дразнители и алергени ще Ви гарантира по-малко периоди на обостряне на контактния дерматит.